17.30-19.00: PANELSAMTAL
- Genreöverskridande improvisation på en jämställd musikscen.

I samarbete med SPOTLIGHT VÄST arrangeras i samband med Jam URBAN vs RURAL WEST ett spännande panelsamtal. Temat är improvisation inom olika genrer/över genregränserna. Vad finns det för traditioner, ramar och riktningar för improvisation inom olika genrer och hur skulle dessa olika traditioner kunna mötas och/eller befrukta varandra? Panelen, bestående av fyra fantastiska musiker inom olika genrer, delger sina personliga erfarenheter och tankar kring ämnet och sedan blir det en öppen diskussion med möjlighet att ställa frågor och göra inlägg i debatten.

Moderator: Malte Zeberg.
Plats: Musikens Hus konsertsal.

PANELEN

NINA DE HENEY - kontrabas (jazz/frijazz/experimentellt)
Nina är född 1962 och uppvuxen i Schweiz. Hon studerade med Miroslav Vitous vid New England Conservatory of Music i Boston i början av 80-talet och flyttade sedan till Sverige där hon fortsatte sina studier vid Göteborgs Musikkonservatorie fram till 1993 och senare tog Solistdiplom (2004 2006). Sedan 90-talet är hon fritt verksam och en av Sveriges absolut främsta kontrabassolister. Hon har medverkat i en mängd olika sammanhang och projekt och ofta samarbetat med dansare. 2008 grundade hon festivalen Dance 'n' Bass i Göteborg tillsammans med dansaren och koreografen Anna Westberg. Hon har släppt flera rosade soloalbum och nominerats till priser av Svensk Jazz vid flera tillfällen. 2012 fick hon pris som Årets jazzmusiker.

ETZIA - sång (reggae/dancehall)
Världen har aldrig riktigt varit särskilt stort eller främmande för Etzia. Hon föddes i New York och har sina rötter i Panama och Trinidad, och växte upp i Sverige med sin mamma. Musik har alltid funnits där i bakgrunden, men Etzia studerat ekonomi och var på väg mot en stabil och trygg framtid. En drastisk vändning skedde 2008 efter ett besök på Jamaica, när hon bestämde sig för att helt fokusera på musiken i stället. Samma år släppte hon sin första singel ”Number One” producerad av Sveriges super-reggae / dancehall-producent Partillo. Därmed trädde hon in på den svenska reggae-scenen 2008 med dunder och brak. Sedan dess har Etzia gjort sig ett namn runt om i världen och och förstärkt sin position på Reggae- och Dancehallscenen genom mängder av tunga släpp med låtar som "Same Thing A Gwaan", "Wine Down Low", "Go Away" och "Feel So Good" med Collie Buddz. Nyligen släppe hon EPn "Chapter Done" med ett unikt sound där tropiska element blandas med vår nordiska omgivning, och låtar som visar vilken bred artist Etzia är!

ANDREAS EDLUND - klarinett och cembalo (barock/klezmer/världsmusik)
Andreas Edlund föddes i Huskvarna och bor i Göteborg, där han också fick sin musikhögskoleutbildning. Andreas är cembalist och flitigt engagerad som frilansmusiker i Sverige och utomlands. Sedan 2007 är han en återkommande gäst på Drottningholms Slottsteater, senast i Mozarts Mitridate under ledning av David Stern. Som musikalisk ledare vid cembalon har han bland annat gjort operaproduktioner med barockoperagruppen Utomjordiska och Operahögskolan i Göteborg, samt flera konsertproduktioner med Svenska barockorkestern. Andreas undervisar på musikhögskolan i Göteborg, är noteditör för Musikaliska Akademiens Levande musikarv och spelar barock- och folkmusik med nyckelharpisten Torbjörn Näsbom i Näsbom & Edlund Duo. Klassiskt skolad klarinettist i botten - spelar fortfarande, men numera mest klezmer- och balkanmusik.

MOA DANIELSSON - tablas och röst (klassisk indisk musik)
Moa Danielson Grimstad, musiker, pedagog och producent, är slagverkare med tabla och indisk klassisk musik som huvudområde. Under 12 års tid har hon tillbringat vinterhalvåren i Varanasi, Indien, där hon studerat tabla och även pakhawaj, vokal och santoor i den nordindiska klassiska traditionen enligt det traditionella guru-shishya(mästar-lärling)-systemet. Moa har också utbildat sig på KMH i Stockholm och Norges Musikkhögskole.

Mer info
www.kulturivast.se/spotlightvast
www.klubbankaret.se
www.epos.nu

LÄS Spotlight Västs ARTIKEL om panelsamtalet HÄR!
 

26/8 på Musikens Hus
ÖPPET JAM: Folk+HipHop+World+Jazz…

Sommarens skönaste superjam och en skön kick-off inför hösten! Gränslösa möten mellan olika musikstilar, musiker, dansare, DJs, poeter... Tag med dig lungor, instrument, moves, grooves, beats, eller vad du kan tänkas vilja medverka med och kom! Eller bara njut som publik!

Den här kvällen arrangerades en konsertkväll/jamkväll på temat genreöverskridande improvisation på en jämställd musikscen! Hit var såväl spel- och danssugna som publik varmt välkomna.

Husband fanns på plats bestående av kapellmästaren och pianisten Teresa Indebetou, slagverkaren Finn Björnulfsson, basisten Tove Brandt och gitarristen Emil Pernblad. Jamledare tillika DJ ChocoChili satte ihop spännande kombinationer av jamsugna musiker som närvarade och såg till att temat följdes på scenen. Det blev en väldigt lyckad kväll där rap mixades med folkton, frijazz med flamenco och arabiska tongångar med brasilianska rytmer.

Några gästartister hade i förhand särskilt bjudits in att framföra en låt i ny musikalisk genreöverskridande kostym tillsammans med husbandet och ytterligare gästmusiker.

Konferencier samt moderator för panelsamtalet var Malte Zeberg.

Som arrangörer för kvällen stod Ankaret Kulturförening, nätverket EPOS, Musikklubben-House of world jazz & soul och Spotlight Väst i samarbete med Sensus, Planeta och MCV.


Ankaret Kulturförening vill tacka alla som varit med och arbetat för samt stöttat denna kväll!