Logo_HT18_Mobil

Våren 2019

13/3 Matteuskyrkan
• Zephyr (SE)
• Shantala Subramanyam (IND)

28/3 Studio HPKSM
• Trio El Gancho (ES/SE/KU)
• Holmboe & Pernblad (SE)

11/4 Cafe Hängmattan
• Happy Heartaches (SE)
   + Bluegrassjam

24/4 Kvartersscenen 2Lång
• Fjerdingøy & Andersson (NO/SE)
• Andy Irvine (IE)

27/4 Nefertiti
• Spöket i köket (BE/DK/SE)
samarrangemang med 1Göteborg

10/5 Esperantoscenen/Teater UNO
• Aide Aide! Balkanjam (SE/BF)
samarrangemang med Aide Aide! Music and Dance
 

13/2 2019 || Zephyr (SE) + Shantala Subramanyam (IND)

Kl: 19.00 Matteuskyrkan

Klubb Ankarets första konserttillfälle 2019 bjuder in till en afton med toner från flöjternas klangvärld!

Det är med stor glädje och förväntan som Klubb Ankaret presenterar vårens första akter - Zephyr och Shantala Subramanyam!

SHANTALA SUBRAMANYAM
- är född i Bangalore och uppvuxen i Chennai, hjärtat av karnatisk musik. Hon är känd för sin teknik och improvisation av vackra ragas, som hon framför på VENU - en karnatisk bambuflöjt. Shantala har de senaste åren turnerat flitigt runt om i hela världen där hon även undervisat i sydindisk vokalmusik, flöjtspel och kunakkol [vokalrytm].

Marithammanhalli Subramanya Shantala, flöjter
Aditi Krishnaprakash, fiol
Anirudha Srinivasa Bhat, mridangam

http://www.shantalaflute.com/


ZEPHYR
Ett musikaliskt möte mellan tre av Sveriges absolut främsta flöjtister inom folk- och världsmusik. Med sina olika flöjter och med utgångspunkt i nordisk folkmusik, nordindisk och västerländsk konstmusik skapar de ett helt unikt sound. Andningen, luften, vilan tar dig med på en lugnande och inspirerande resa för att stärka själen och sinnet. Från stilla västanfläkt, iskall nordan, varm monsun till stormande orkan. Zephyr släppte nyligen sitt första album October Ocean på etiketten Playing With Music.
 

28/3 2019 || Holmboe & Pernblad (SE) + Trio el Gancho (ES/SE/KU)

Kl: 19.00 Studio HPKSM

Klubb Ankarets andra konserttillfälle 2019 bjuder in till en afton där flamenco möter Norden och Orienten. Det är med stor glädje och förväntan som vi presenterar Holmboe & Pernblad och Trio el Gancho!

HOLMBOE & PERNBLAD
- bjuder på alltifrån traditionell flamenco till egenskriven, nutida flamenco.

Emil Pernblad – gitarr, komposition, text och översättning. Emil turnerar sedan många år tillsammans med flera av de största spanska och nordiska flamencoartisterna samt medverkar i en mängd olika konstellationer och projekt. Komponerandet av ny musik pågår ständigt, vanligen i den anda som dagens flamencogitarrister verkar i – att fylla de traditionella formerna inom genren med nytt personligt innehåll, med intryck från vår tid och ofta vitt skilda håll.

Marianne Holmboe – sång. Marianne rör sig inom en mängd olika musikstilar. Hon är en uppskattad låtskrivare och soloartist och har sedan drygt femton år tillbaka även sjungit orientalisk musik i grupperna Sumer och Cabaret Oriental. Ekot av de arabiska melismerna kan fortfarande anas och blir en naturlig del av hennes flamencosång.


TRIO EL GANCHO
- består av tre unika musiker som berör på djupet. De inledde sitt samarbete på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm för fem år sedan, var och en av dem står tryggt förankrade i varsin musiktradition. Deras musik flätar samman glödande flamencorytmer, fäbodoftande polskor och smäktande kurdiska visor som framförs på nordiska folkflöjter, orientalisk cello och spansk flamencogitarr.

Mukryan Abubakr, cello
Kim Persson , flöjter
Jonathan Bondesson, gitarr

https://www.trioelgancho.com/

11/4 2019 || Happy Heartaches + Bluegrassjam

Kl: 19.00 Café Hängmattan

Klubb Ankarets tredje konserttillfälle 2019 bjuder in till en afton med amerikansk bluegrass och skön fyrstämmig sång. Det är med stor glädje och förväntan som vi presenterar Happy Heartaches.

Bluegrassen är sentimental, banal och alldeles, alldeles underbar. Musik rätt in i hjärtat. Om kärlekssorg, längtan, arbete, slit, släp, liv och död. Brita och Max, som spelat länge tillsammans i sitt Family Band och tidigare i Tall Dark Strangers, slår sig nu samman med Albin och Alicia kända från bl.a. Friendly Neighbourhood Stringband. Tillsammans skapar de det perfekta bluegrassbandet med fyra helgjutna röster, tillika fyra utmärkta instrumentalister.

Albin Ekman – sång, fiol
Alicia Jardine – sång, banjo
Brita Björs – sång, kontrabas
Max Tellving – sång, gitarr
 

24/4 2019 || Fjerdingøy & Andersson + Andy Irvine

19:00 Kvartersscenen 2Låmg

Klubb Ankarets fjärde konserttillfälle 2019 bjuder in till en afton där Norden möter Irland! Det är med stor glädje och förväntan som vi presenterar Fjerdingøy & Andersson + Andy Irvine !

FJERDINGOY & ANDERSSON [NO/SWE]
Med en dynamisk och lekfull spelstil tar Duo Fjerdingøy & Andersson sig an musik från sina båda hemländer med både nyfikenhet och respekt. Knapriga, blåtonsfyllda Jernbergslåtar blandas med riviga polsdanser från Nordnorge och den som tror att durspel inte kan spela kvartstoner blir snart motbevisad. Det täta låtspelet som kännetecknar duon är utvecklat under mer än tio års samspel - ibland har de själva svårt att höra vem som egentligen spelar vad. I repertoaren märks det att både Hanna Andersson (SE) och Hilde Fjerdingøy (NO) är erfarna dansmusiker, vilket gör det svårt för publiken att sitta still till de dansanta och glädjefyllda tonerna. På fiol och durspel bjuder denna duo på traditionell spelmansmusik när den är som allra lyckligast.

Hanna Andersson - fiol
Hilde Fjerdingøy - durspel

www.fjerdingoyandersson.com


ANDY IRVINE [IRE]
- en levande legend inom irländsk folkmusik

Andy Irvine är en levande legend inom den irländska folkmusiken, hans röst omtalas som en av de få som verkligen förmedlar den irländska folksjälen. Han har blivit hyllad som en "tradition i sig själv" och som en grundläggande förebild för alla runt om i världen som är intresserade och/eller aktiva i denna genren, eller för att citera Irish Times: "Often copied, never equalled…". Under sin 45-åriga karriär har Andy bland annat varit en nyckelperson i grupper som Sweeny's Men i mitten av 60-talet, den stora framgången med Planxty på 70-talet och senare i grupperna Patrick Street och Andy Irvine & Donald Lunny's Mozaik.

Som soloartist bjuder Andy publiken på en stämningsfull konsert med både självkomponerade sånger och sånger från bland annat den irländska sångskatten, allt kryddat med Andys varma, både humoristiska och allvarliga, berättarkonst.

Andy Irvine - bouzouki, mandola, munspel, sång

http://www.andyirvine.com/
 

27/4 2019 || Spöket i Köket - Releasefest

Kl: 19.00 Nefertiti

Sveriges fräsigaste folkbigband, släpper sitt andra album, Château du garage, April 2019, vilket vi förutspår blir en bra årgång!
Spöket i Köket har utmärkt sig som en ny folkmusikalisk urkraft på den skandinaviska musikscenen. Ett svenskt/danskt folkfusion-storband med sällan skådad partypotential! Hanterar lika väl skira visor och polskor som käftsmälliga reels och schottisar. Lika väl hångelballader som umpa-bumpa. Det sjungs på fyra språk och spelas tjugotalet instrument! Musiken är ur nordiska och kanadensiska folkmusiktraditioner och från egna låtar i traditionell stil. Allt arrat för Spökets sättning, vilket bäst beskrivs som ovanligt hipp bordunorkester med funkblåssektion. Ett lounge/rave-folkband, det enda i sitt slag!

Bandet har gjort otaliga konserter omkring i Sverige och Danmark, på såväl de största folkmusikfestivaler som Tønder festival, Korröfestivalen och Godtfolk festival, som pubar, nattklubb, kafé och även kyrkor. Nominerade till "årets nykomling" på Folk- och Världsmusikgalan -17, och släppte debutalbumet ”Den nya spisen” samma år, med fina ord från tidningar som Lira, Ergo och ETC.

Château du garage, en liten kakafoni av hembränd folkmusik i storbandsformat lever upp till alla dessa förväntningar. Det är lika vårdslöst skrikigt som bländande skickligt, lika våldsamt som medhårs.

Kom och upplev!

Nisse Blomster - gitarr, mandolin, banjo, podorythmie (fötter), mungiga, tuba & sång
Mads Kjøller-Henningsen - flöjter, whistles, vevlira & säckpipa
Linnea Aall Campbell - fiol
Lies Hendrix - durspel
Emma Engström - piano
Erik Bengtsson - bas
Albin Lagg - trumpet & flygelhorn
Ella Wennerberg - trombon & bastrombon
Henrik Büller - barytonsax & altsax
Erik Larsson - tenorsax & klarinett
 

10/5 2019 || Aide Aide! Balkan jamsession

Kl: 20.00 Esperantoscenen, Teater UNO