Logo_blue

Våren 2018

21/2 Hpksm
• GKN5 (NO/SE)

15/3 Hpksm
• Maria Kalaniemi & Eero Grundström (FI)

5/4 Café Hängmattan
• Folkeando (AR/DK)
• Siskin Quartet (FI/GB/SE)

3/5 Café Hängmattan
• Lajka (SE)
• Zvezdana Novakovic (SI/SE)

21/2 SÄSONGSPREMIÄR!
Skivsläpp på Studio HPKSM med:

GKN5 (NO/SE)
Vårens första Klubb Ankaret blir skivsläpp med GKN5!


Guro Kvifte Nesheim växte upp med att spela hardingefele och en av hennes viktigaste lärare är spelmannen Salve Austenå. Nu har Guro, efter att ha bott i Sverige ett antal år, satt ihop ett band med några av sina favoritmusiker till vilka hon fört Austenås tradition vidare. Austenås låtar tillsammans med Guros egenskrivna material i samma stil utgör GKN5s repertoar. Kvintetten utforskar metoder för att bevara solokaraktären i Hardingefelemusiken i samspel. Grundtanken är att förstärka det som redan finns i låtarna med fler instrument än hardingefele.

Guro Kvifte Nesheim - hardingfele/hardanger D'amore
Thomas Eriksson - cittern/tolvsträngad gitarr
Anna Malmström - klarinett/basklarinett
Anna Gustavsson - nyckelharpa
Jens Linell - slagverk
 

15/3 Studio HPKSM:

MARIA KALANIEMI & EERO GRUNDSTRÖM (FI)
Lyriska stämningar och finsk nostalgi på sång, dragspel & tramporgel


Följ med på en magisk musikalisk resa. Vila i stämningsfulla stunder med vindspiskade segel och blåa skogshöjder.

På konserten klingar de finlandssvenska balladerna, känslofulla tangon, maniska jeppomenuetter, de egna kompositionerna samt lyriska stämningar i eftertänksamhet - kryddande med finska nostalgiska melodier som Metsäkukkia, Satumaa, Koskaan et muuttua saa. Dragspelskonstnären Maria Kalaniemi har öst inspiration till musik ur den rika naturen i Finland. Slutresultatet blir en stark kombination tillsammans med det finlandssvenska själslandskapet. 

Maria Kalaniemi, dragspel och sång
Eero Grundström, harmonium och munspel

Maria Kalaniemis och tramporganisten Eero Grundströms skiva Svalan utkom i april 2017. Skivan låg fem månader i sträck bland de tio bästa skivorna på listan World Music Charts Europe. I juli nådde den topplats. 


Maria Kalaniemi är en konstnär som utvecklat sitt eget, synnerligen personliga uttryck utgående från många musikstilar, och blivit en av Finlands mest respekterade musiker. Under tre decennier har Kalaniemi gjort en omfattande karriär i hemlandet samt utomlands och förnyat uppfattningen om dragspelet och den musik man kan spela på det.

Eero Grundström är en mångsidig och begåvad musiker och tonsättare med tramporgel och munspel som huvudinstrument. Grundström uppträder med många olika ensembler, bl.a. den ryktbara munspelskvartetten Sväng.

https://youtu.be/e_RMmnIo5-o
www.mariakalaniemi.com 
www.twitter.com/eerogrundstrom


P.s. Det kommer att bli jam efter konserten. Så ni som vill, ta gärna med instrument.