Logo_HT18_Mobil

Våren 2018

21/2 Hpksm
• GKN5 (NO/SE)

15/3 Hpksm
• Maria Kalaniemi & Eero Grundström (FI)

5/4 Café Hängmattan
• Folkeando (AR/DK)
• Siskin Quartet (FI/GB/SE)

3/5 Café Hängmattan
• Lajka (SE)
• Zvezdana Novakovic (SI/SE)

21/2 SÄSONGSPREMIÄR!
Skivsläpp på Studio HPKSM med:

GKN5 (NO/SE)
Vårens första Klubb Ankaret blir skivsläpp med GKN5!


Guro Kvifte Nesheim växte upp med att spela hardingefele och en av hennes viktigaste lärare är spelmannen Salve Austenå. Nu har Guro, efter att ha bott i Sverige ett antal år, satt ihop ett band med några av sina favoritmusiker till vilka hon fört Austenås tradition vidare. Austenås låtar tillsammans med Guros egenskrivna material i samma stil utgör GKN5s repertoar. Kvintetten utforskar metoder för att bevara solokaraktären i Hardingefelemusiken i samspel. Grundtanken är att förstärka det som redan finns i låtarna med fler instrument än hardingefele.

Guro Kvifte Nesheim - hardingfele/hardanger D'amore
Thomas Eriksson - cittern/tolvsträngad gitarr
Anna Malmström - klarinett/basklarinett
Anna Gustavsson - nyckelharpa
Jens Linell - slagverk
 

15/3 Studio HPKSM:

MARIA KALANIEMI & EERO GRUNDSTRÖM (FI)
Lyriska stämningar och finsk nostalgi på sång, dragspel & tramporgel


Följ med på en magisk musikalisk resa. Vila i stämningsfulla stunder med vindspiskade segel och blåa skogshöjder.

På konserten klingar de finlandssvenska balladerna, känslofulla tangon, maniska jeppomenuetter, de egna kompositionerna samt lyriska stämningar i eftertänksamhet - kryddande med finska nostalgiska melodier som Metsäkukkia, Satumaa, Koskaan et muuttua saa. Dragspelskonstnären Maria Kalaniemi har öst inspiration till musik ur den rika naturen i Finland. Slutresultatet blir en stark kombination tillsammans med det finlandssvenska själslandskapet. 

Maria Kalaniemi, dragspel och sång
Eero Grundström, harmonium och munspel

Maria Kalaniemis och tramporganisten Eero Grundströms skiva Svalan utkom i april 2017. Skivan låg fem månader i sträck bland de tio bästa skivorna på listan World Music Charts Europe. I juli nådde den topplats. 


Maria Kalaniemi är en konstnär som utvecklat sitt eget, synnerligen personliga uttryck utgående från många musikstilar, och blivit en av Finlands mest respekterade musiker. Under tre decennier har Kalaniemi gjort en omfattande karriär i hemlandet samt utomlands och förnyat uppfattningen om dragspelet och den musik man kan spela på det.

Eero Grundström är en mångsidig och begåvad musiker och tonsättare med tramporgel och munspel som huvudinstrument. Grundström uppträder med många olika ensembler, bl.a. den ryktbara munspelskvartetten Sväng.

https://youtu.be/e_RMmnIo5-o
www.mariakalaniemi.com 
www.twitter.com/eerogrundstrom


P.s. Det kommer att bli jam efter konserten. Så ni som vill, ta gärna med instrument.
 

5/4 Cafe Hängmattan:

En helkväll med stark musik. Argentinsk folksjäl med Folkeando och Siskin Quartets uttrycksfulla brittisk-nordiska möte inspirerat av fåglar. 

THE SISKIN QUARTET (FI/GB/SE) 
”Ett gnistrande musikaliskt möte mellan två hyllade duos!” 


The Siskin Quartet är ett möte mellan två hyllade duos; engelsk/svenska duon 'Bridget Marsden & Leif Ottosson' (fiol/accordeon) och skotsk/finska duon 'Sarah-Jane Summers & Juhani Silvola’ (fiol/gitarr). Här möts deras respektive rika traditioner i ett konsertprogram som ramas in av temat Fåglar. 

Båda duos har länge strävat efter maximal variation i ljudbild med minimalt antal instrument, och tar detta undersökande med sig in i The SISKIN Quartet. Programmet varvar spel på kvartett och duo, där stora meditativa ljudvärldar möter svängiga högtflygande låtar, improvisation och nykomponerat, traditionell skotsk stil möter skandinavisk. 

Grönsiskan – Siskin på engelska, en liten välsjungande flyttfågel som finns i bl.a. Storbritannien och Skandinavien – gav namn till denna grupp bestående till tre fjärdedelar av musiker som flyttat och etablerat sig i ett nytt land, Sarah-Jane och Juhani i Oslo, Norge, och Bridget i Stockholm Sverige. Namnet liknar också syskon / søsken, en påminnelse om släktskap och band mellan traditioner och människor. 

”En imponerande dynamik och ett nästan overkligt fint samspel”
Dagens Nyheter om Bridget Marsden & Leif Ottosson

“Absolute masters of their instruments… magnificent”, "One of the finest folk duos around"
Songlines Magazine om Sarah-Jane Summers & Juhani Silvola 


Bridget Marsden – fiol
Sarah-Jane Summers – fiol
Leif Ottosson – dragspel
Juhani Silvola – gitarrer

youtu.be/bORN_5DDpto
facebook.com/bridgetandleif
facebook.com/sarahjanejuhani
bridgetandleif.com
sarahjanejuhani.com

 

FOLKEANDO (AR/DK)
Musik med djupa rötter i den argentinske folkmusiktraditionen. Detaljerade arrangemang med själ och rytm.

Folkeandos kännetecken är deras unika kombination av detaljerade arrangemang och den argentinska folkemusikens särskilda själ och rytm. Dessutom kan man i Folkeandos musik och arrangementer känna igen element från nordisk musik. Med sin musik skapar Folkeando en intim og stämningsfull atmosfär, vilket gör resan til en särskild njutning.

Det virtuosa och finpudsade ljudet från Roberto Amerises guitar; de på en gång traditionella, melodiska och urbana rytmerna från Fernando Massinos percussion och bombo legüero; samt Isabel Sciuttos uttrycksfulla röst och flöjter, omsluter oss i ett musikaliskt universum med den karakteristiska smaken av argentinsk folklore.

Roberto Amerise - guitar
Fernando Massino - percussion
Isabel Sciutto - sång, flöjt

youtube.com/watch?v=JFk7Jt4rl78
facebook.com/AmeriseMassinoSciutto
folkeando.com

3/5 Cafe Hängmattan:

LAJKA (SE)
Distinkta melodier i säregen och inbjudande rytmisk folkmusik


Lajkas musik färdas genom tid och rymd och binder trådar mellan det främmande och det nära. Kompositionerna har sin kärna i den nordiska folkmusiken och starka influenser från resten av Europa. Lager läggs på lager och fram träder ett ljudlandskap av distinkta melodier och suggestiva rytmer. Linnea, Mats och Isak har spelat tillsammans sen 2011. Deras individuella uttryck vävs samman i en lika delar komplex som lekfull spelstil, ett samtal där instrumenten turas om att föra berättelsen framåt. Musiken lyfter och landar på samma gång. Det är Lajka.

"...Trion Lajka levererar en av festivalens bästa blandningar av svängiga rytmer och distinkta melodier. Det märks att bandet blandat olika stilar och influenser för att skapa en säregen och inbjudande rytmisk folkmusik." - Västerbottenkuriren

Lajka släppte under hösten sitt debutalbum på Sandkvie records. Producent Erik Ronström. 


Linnea Aall Campbell, fiol. Från Rengsjö i Hälsingland. Linnea har bland annat medverkat i indie/folktrion Beata Bermuda (Hanna Andersson och Samantha Ohlanders), Folk All-in Band (FAB), varit konstnärlig ledare för ”Hälsingebarocken” med internationella Lynx Ensemble, teaterproduktionerna Söderblomsspelen och Gården i regi av Hans Klinga.

Isak Bergström, dragspel. Från Forsa i Hälsingland. Isak har bland annat medverkat i det svensk/italiensk/kurdisk/nepalesiska bandprojektet Laya Bazaar, varit konstnärlig ledare i scenkonstföreställningen Den sista konserten och spelat i dans- och teaterproduktionerna FOSTERLAND – en svensk föreställning och Scenkonst Sörmlands Svensksåld. Han är också medlem i det av Musikaliska Akademin initierade nätverket Unga tankar om musik.

Mats Gawell, gitarr och klockspel. Från Örebro. Utöver Lajka är Mats även medlem i folkmusiktrion Höst och har turnerat tillsammans med Mats Berglund, Harald Haugaard, Lyy med flera.

youtube.com/watch?v=AO2tNC5EWps&feature=youtu.be
www.lajkamusic.se

ZVEZDANA NOVAKOVIC
Slovensk och bulgarisk musik i intensivt färgstarkt möte, fångat genom linsen av Zvezdana Novakovićs röst.


Projektet härstammar från Bulgarien, där Zvezdana och Sofia träffades av en slump, eftersom de båda bestämde sig för att studera traditionell bulgarisk musik på musikhögskolan i Plovdiv. De skapade ett projekt med ett varierat program, från afrikanska lullabies, gamla engelska ballader och traditionell musik från Sverige, Slovenien och Bulgarien till minimalistiska fraser som leder till en öppen form av improvisation.
 
Experiencing Zvezana Novaković is more than just listening to music – in this vocal blend of pure, authentic sound, you feel deep inside of your soul the intense encounter of two traditions. 

Modern jazz harmonies improvised in a blend with the sound of tradition, ancient meets modern, Bulgaria meets Slovenia – this is what Slovena Voices is about: pure open voices in a moment outside time and free from limits and borders.


Zvezana Novaković - vocals
Sofia Högstadius - violin
Ludwig Störholt - piano
Stefan Hedborg - percussion

youtu.be/SvMsLSm75E0
soundcloud.com/the-voice-of-the-strings
facebook.com/TheVoiceOfTheStrings?ref=stream&filter=2
zvezdananovakovic.wix.com/music