Logo_HT18_Mobil

Program våren 2016

2/3  Andalusiskt/Arabiskt/Judiskt/World
         Sirocco (Sthlm) • World Music Culture Club + JAM! (Gbg)
16/3 
Dynamisk Göteborgs-klezmer och nordiska ljudlandskap!
          Zemer Kapell (Gbg) • Groupa (SE/NO)
30/3 
Nordiskt, Malawiskt och Cubanskt
          Thomas & Guro (Gbg/NO) • Macuwa (SE/NO)
13/4 
Visor + Folk-Psykedelia 
          Jonathan Hilli (FI) • Ill Wicker (Gbg)
27/4 
Nord och Syd: Argentinsk tango och Kanadensisk folkmusik
          Malvakvartetten & Gerhand A. Schiewe (SE/DE) • West My Friend (CA)
11/5 
Svensk countryblues från Malung och Amerikansk folk/pop/rock från Göteborg
          Shoutin' Red (Malung) • Woodsfolk (Gbg)

MER INFO NEDAN!


2/3 Andalusiskt, arabiskt, judiskt och så en salig mix från världens alla hörn med drag av jazz

Denna säsongsstart för Klubb Ankaret slår vi på stort med Sirocco som bjuder på judisk och arabisk musik influerad av sydamerikansk och nordisk folkmusik samt flamenco. Och så konsert-jam med World Music Culture Club! Häng på om du vill!

Sirocco

Foto: Josef Peyre
Foto: Josef Peyre

Mästerliga uttolkare av melankolins musikaliska kraft!

Sirocco spelar sånger från judisk och arabisk musiktradition med influenser från sydamerikansk folkmusik, nordisk folkmusik och flamenco. Fyra musiker med olika musikalisk inriktning möts runt idén om en gemensam musik, inspirerade av den arabiska guldåldern i det medeltida södra Spanien - Al Andalus. Bandet har lånat sitt namn av den varma vind som blåser upp från norra Afrikas öknar över Medelhavet för att sedan svepa in över Europa. I november 2014 släpptes albumet "Amirim" i samarbete med världsmusikstjärnan Yair Dalal. Den har tagits mycket väl emot av press och publik, bl.a var den en av fjolårets bästa skivor enligt Göteborgsposten.

”Sirocco är mästerliga uttolkare av melankolins musikaliska kraft.”
- Per Gulbrandsen, P2 Världen

”En underbar samling inspirerade och skickliga musiker”
- Hans Halling, Lira Musikmagasin

"Kvartetten Sirocco är traditionen trogen men kryddar den stiligt och personligt"
- Tove Djupsjöbacka, Hufvudstadsbladet

Sofia Berg-Böhm – sång 
Patrik Bonnet – gitarr 
Jonas Bleckman – cello
Robin Cochrane – slagverk 

www.siroccomusic.org
Facebook
Spotify
iTunes

World Music Culture Club + JAM!

David Bäck med vänner skapar magiska möten.
Ta med dej dansskorna och ditt instrument och jamma med.


World Music Culture Club är både ett band och en klubb. Publik, musiker, sångare och dansare får gärna gästa och jamma. David Bäck, pianist sångare och dansare som leder bandet, har turnerat i Afrika Mellanöstern och Europa med musik från alla delar på jorden. Tobias Grim är gruppens gitarrfantom som gärna drar oss över till Brasilien med jazzens bluestoner. Stefan Bergman spelar bas som ett tryggt ankare, känd från grupper som Den fule, Simbi och Trio Samara, i varje hamn runt om i världen. Johan Jansson, trummis från bland annat reggaejazzfolkbandet Kultiration, får alla på fötter för att känna glädje i dansen.

Att dela glädje och kärlek oavsett var man kommer ifrån är grunden för WMCC. " Vi gillar att svänga jamma och älskar att se publikens vackra leenden när vi sjunger, dansar och jammar tillsammans med musik från hela världen".

David Bäck – sång och piano
Tobias Grim – gitarr
Stefan Bergman – bas
Johan Johansson – trummor
+ Hemlig gäst!
+ Du? Jammare!

Facebook
https://www.youtube.com/watch?v=KbsqD8dFIoY

16/3 Dynamisk Göteborgs-klezmer och nordiska ljudlandskap med en av Sveriges mesta och äldsta folkmusikgrupper!

Klubb Ankaret har denna kväll den stora äran att få presentera supergruppen Groupa som kommer direkt från en inspelning i Norge till 2Lång. Och så får ni vildvuxen dynamisk Göteborgs-klezmer som ger gåshud och bensprätt!

Zemer Kapell

Foto: Nettan Kock
Foto: Nettan Kock

Dynamisk göteborgs-klezmer med nerv, lekfullhet och energi

Kvartetten Zemer Kapell från Göteborg spelar klezmer, där snirkliga melodier leder vägen in i en passionerad värld av hjärtskärande vemod, tvära kast och vildvuxen lekfullhet. Dynamiskt klezmer-ös som skapar glädjepirr i magen, gåshud på ryggen och ett sprätt i benen du inte visste fanns! 

Zemer Kapell startades 2014 av Camilla Åström och Ida Gillner utifrån en gemensam kärlek till och längtan efter att spela traditionell klezmermusik. Med Viktor Turegård och Sofia Högstadius blev kvartetten komplett och gemensamt tar de sig an låtar från den judiska folkmusiken, som de sätter i nya och uppfriskande arrangemang. Medlemmarna i Zemer Kapell har bakgrunder i folkmusik, klassisk musik och populärmusik och kan ses i flera andra aktiva grupper så som bl.a Kaja, Flocken, Indiefolktrion, Winhill/Losehill och Vladimirov-Högstadius.

Klezmer härstammar från de östeuropeiska judarna och spelades mycket på bröllop och på fester. Musiken ger plats för både finlir och stora gester och har av någon beskrivits som att gråta med det ena ögat, och samtidigt skratta med det andra.

Sofia Högstadius - fiol
Ida Gillner - sopransaxofon
Camilla Åström - dragspel
Viktor Turegård - kontrabas

Soundcloud: soundcloud.com/zemerkapell
Facebook: www.facebook.com/ZemerKapell/

Groupa

Foto: Peter Lloyd
Foto: Peter Lloyd

Nordiska ljudlandskap och meditationer
Låtar och improvisationer med rötter i traditionen


En grupp som knappast behöver någon närmare presentation. Men i korthet... Med sin helt unika form av svensk folkmusik räknas Groupa till en av genrens absoluta supergrupper och har sedan 80-talet gått i bräschen för den progressiva svenska folkmusiken. Genom sin karaktäristiska blandning av äldre melodier, fria improviserade inslag, nya kompositioner och fantasifulla instrumentation har gruppen påverkat en hel generation av musiker.

Mats Edén – fioler
Jonas Simonson – flöjter
Terje Isungset – slagverk

www.groupa.se

 

30/3 Nordiskt, Malawiskt och Cubanskt

Thomas & Guro

Nykomponerad folkmusik för Hardingfela och Cittern

Den norsksvenska duon möttes på Ethno 2012 och har sedan dess komponerat och framfört egen musik. Guro spelar Hardingfela och Hardanger d'Amore; Thomas Cittern (eller Mandola, som instrumentet också kallas). Med nära samspel och eleganta ackompanjemang sätter de pricken över i:et på varandras kompositioner. 

"Underbart samspel, traditionsrik och samtidigt påhittig musik!"
- Per Gudmundson, Frifot, Folkmusikens hus, Rättvik

Guro Kvifte Nesheim - Hardingfela, Hardanger d'Amore
Thomas Eriksson - Cittern

www.thomasguro.com
https://www.youtube.com/watch?v=gUqIyGjnlDE

Macuwa

Egna tolkningar av musik från Malawi, Cuba och Norden!

Macuwa är bandet där Malawisk och Cubansk musik möter en Norsk klarinett och rytmer från Tranemo. Melodierna beblandas med sköna pianoharmonier från Västgötaslätten och texterna bärs fram med en glasklar röst från Värmlands djupaste skogar. Då den svängiga basen från Floda går loss är det ett faktum; en kan inte sitta still.

Allting började vintern 2010 då gruppens sångerska Marie besökte Malawi, som ligger i den sydöstra delen av Afrika. Där kom hon i kontakt med en lokal kvinnokör. Marie spenderade mycket tid tillsammans med dessa kvinnor och hon fick lära sig deras vackra sånger. Åter i Sverige startades ett band där låtarna tog ny form genom de nya arrangemang som bandet skapade tillsammans. 

Basisten Johan tillbringade drygt fyra månader på Cuba under våren 2012 där han kom i kontakt med musik bland annat från Yoruba-traditionen, som har sina rötter i Nigeria. Liksom Marie känner Johan att detta är fantastisk musik som bara måste spelas och höras! 

Marie Nilsson Lannerö - Sång 
Henrik Magnusson - Piano
Sivert Skavlan - Klarinett
Johan Bengtsson - Bas
Anton Davidsson - Trummor

www.macuwa.se
https://open.spotify.com/album/1RTJixIHGob20Nj05JpwkG

13/4 KLUBB ANKARET #50! Visor och Folk-Psykedelia

Jonathan Hilli

Strof för strof manar Jonathan fram drömmar, rädslor och berättelser. En målare i ord, desperationens och skogarnas man. Iklädd glömda visor.

Denna kväll på scenen med honom står Larisa Ljungkrona som blivit lärd i hemliga kunskaper av finska dragspelsmagiker och Thea Åslund bortrövad från en cirkus där hon tämjde lejon med Viola d Amore och Oktavfiol.

Hösten 2016 kommer Kakafon Records att ge ut Jonathan Hillis debutskiva Jordsånger.

Jonathan Hilli - sång och gitarr
Thea Åslund - Viola d Amore och Oktavfiol
Larisa Ljungkrona - dragspel
 

Ill Wicker

Tungt driv och förrädiskt väna melodier vävs samman till en kärv folksägen

Med fötterna i den nordiska myllans traditionella melodier blandar denna sextett folkmusik med influenser från 60-70-talspsykadelia. Lyssnaren lockas in i en suggestiv och spirituell värld där musik och text berättar vackra och mystikmättade sagor. Sirligt strängspel och tät svävande stämsång skiftar från gryning till ett hypnotiskt dunkel av maniska gitarrer och mandola. Fioler och kontrabas förenas i skön harmoni för att ett ögonblick senare sammandrabba med slagverket i galen desperation.

Gruppens karaktäristiska sound har fått stort gensvar hos breda publikgrupper och i vitt skilda sammanhang. Debutskivan Under Diana ger den svenska folkmusikens tonspråk nya sfärer att växa i, som på den kommande skivan
Untamed gror än mer. Ill Wicker får dig att dansa med ting du aldrig sett förr.

Adam Grauman – kontrabas
Ebba Wigren – slagverk
Emil Ridderstolpe – gitarr och sång
Emma Lagerberg – fiol, sång, orgel och klockspel
Hampus Odlöw – mandola och sång
Thea Åslund – viola d’amore och sång

www.facebook.com/illwicker
YouTube 1
YouTube 2

27/4 Nord och Syd: Argentinsk tango och Kanadensisk folkmusik

Sydligaste och nordligaste Amerika möts, stram tango på stråkkvartett och bandoneon samt skön kanadensisk folk-/rootsmusik.

Malvakvartetten & Gerhard A. Schieve (SE/DE)

IQui a tué le Tango
 - Ackordeon och stråkkvartett smälter ihop i fantasifull dramatik.
 
MalvaKvartetten träffade ackordeonisten Gerhard A. Schiewe första gången i Berlin med anledning av arrangeringsuppdrag. Gerhard gillade vårt sound och energifyllda spel och undrade om vi inte ville spela tango? Klart vi ville! Det var ett inspirerande möte som kom att leda till bildandet av Qui a tué le Tango och tillsammans har vi gett oss ut på en mycket spännande resa. Vi har de senaste åren spelat på konsertscener och tangoklubbar i Berlin med omnejd men nu är det dags för Sverigeturné! Premiären blir på Klubb Ankaret där vi bjuder på en kväll med passionerade melodier och hoppas få locka fram era bästa tangomoves.
 
Linnea Hällqvist - violin
Knapp Brita Pettersson - violin
Maria Jonsson - viola
Stina Larsdotter - cello
Gerhard A. Schiewe - ackordeon
 
www.quiatueletango.com
YouTube
 

West My Friend (CA)

ITrue Canadiana achieved via extraordinary musicianship

West My Friend is known for pushing the boundaries of Canadian folk.  Described as everything from indie-roots to chamber-folk, their acoustic blend of instruments and four-part harmonies challenges the conventions of popular music to create a performance that is engaging and innovative.  They will be at Klubb Ankaret as part of their 2016 European Release Tour for their third full-length album.


Eden Oliver - voice, guitar, flute
Alex Rempel - voice, mandolin
Jeff Poynter - accordion, voice
Nick Mintenko - upright bass, voice

www.westmyfriend.com

11/5 Svensk countryblues från Malung och Amerikansk folk/pop/rock från Göteborg

Säsongsavslutning med amerikansk-svenska förtecken. Det svenska countryblues-hoppet Shoutin' Red framför prewar-blues, old-time folk och gospel så att det knottrar sig på huden och Woodsfolk indie-folk med skön stämsång och lekfullt gitarrspel.

Shoutin' Red

Det svenska countryblues-hoppet!

Shoutin' Red har kallats för "det svenska countryblues-hoppet" och framför prewar-blues, old-time folk och gospel. Med sin ärliga och känslosamma röst som ett eko av den gamla amerikanska musik som inspirerat henne, spelar hon ett rytmiskt och lekfull fingerplockspel som influerats av  Memphis Minnie, Leadbelly, och nutida musiker som Jerron Paxton och Frank Fairfield. Under mindre än ett år har Shoutin' Red spelat på Åmål Blues Festival, (där hon fick Junior Blues Prize) spelat på den legendariska jazzklubben Fasching två gånger varav en gång med Bill Öhrström på munspel, och släppt sitt debutalbum "Introducing: Shoutin' Red" på svenska skivbolaget Rootsy, producerat av bluesveteranen och trummisen Bosse Skoglund.

Felicia Jangard Nielsen - sång och gitarr

www.shoutinred.com
YouTube: https://www.youtube.com/user/finallyrain
 

Woodsfolk

Kärva kluster mynnar ut i skönsång likt rännilar förenas till en bäck

Långsamt vaknande natur, resans lunk, stormen nalkas, rötter i lågor! Klassiska motiv och pastischer får nya ansikten.

Woodsfolk musik kan beskrivas som organisk, starka melodier förenas med kontrastrika arrangemang. På grund av att de många karaktärsfulla rösterna ges individuellt utrymme kan musiken byta skepnad och tyngdpunkt i sitt uttryck.

Texterna uttrycker upplevelsen av ovisshet och tristess, rastlösa själar som till synes har allt tillgängligt men saknar mening. Men som en hyllning till Sisyfos och hans gelikar är kanske det brokiga och ofullständiga det vackraste vi har.

"Göteborgsbaserade WoodsFolk gör akustisk musik fylld av stämsång och lekfullt gitarrspel, och lånar lika mycket av sextiotalets americanahjältar som av nyare alt.folk i stil med Fleet Foxes."
- HYMN.SE

Erik Wood – gitarr, sång
Jonathan Hilli – gitarr, mandolin, sång
Tove Brandt – kontrabas, sång
Hampus Johansson – slidegitarr, sång

Soundcloud: http://soundcloud.com/woods-folk/
Facebook: https://www.facebook.com/woodsfolk/
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=Izo6YhkoojI