Logo_HT18_Mobil

PROGRAM våren 2015

I vår kommer Klubb Ankaret att hålla till på 2Lång (Andra Långgatan 30) alla utom en kväll, den 11/3 kommer ev. vara på Kulturhuset Oceanen vid Stigbergstorget.

25/2
• Aino Kurki  (FI)
• MOR (SE/IRAK)

11/3 Festival Cosmopolit
I samarbete med Musikklubben, på Kulturhuset Oceanen!
• Jenny Ritter Trio (CA) - Releaseturné!
• Nord/Långbacka/Dahl
• My Little Pony & Johan Björklund Dynamic Flavours
• Jam Ingenmansland

OBS! Höjt biljettpris (se nedan).

25/3
• Akku (NO/PL)
• Ellen Pontara & Emil Pernblad

8/4
Bridget Marsden & Leif Ottosson - Releaseturné!
Swing Taruro

22/4
Bettina Flater (NO) - Releaseturné!
Limbohofvet

6/5
Tranotra (SE/DK/NO)

Mareld

 

MER INFO...


25/2

Aino Kurki

Aino Kurki är en ung innovativ musiker och kompositör och spelar det finska/karelska traditionella instrumentet Kantele som är vanligt inom Östersjöfinsk folkmusik och har fått status som Finlands och Karelska Republikens nationalinstrument.

Aino växte upp i östra Finland men bor i Helsingfors där hon just nu tar sin examen på Sibeliusakademin. Ett av studieåren tillbringade hon på i Göteborg där hon framför allt fördjupade sig i Västafrikansk koramusik, blues och kubansk musik. Musikstilar som har fått ge avtryck både i hennes komositioner och i hennes innovativa sätt att traktera instrumentet. Improvisation och experimentella samarbeten är också en stor del av hennes musik.

Aino uppträder både som soloartist och tillsammans med många andra musiker inom olika genrer. Hon har turnérat i bl.a. Finland, Sveriga, Australien och Spanien.


OM INSTRUMENTET KANTELE
Den östersjöfinska traditionen berättar att det var magikern Väinämöinen från Kalevala som konstruerade den första kantelen med käkbenet från en jättegädda och tagel från en trollhäst. Den alstrade musik som drog till sig skogens alla varelser trollbundna av dess välljud.

Aino Kurki - kantele och sång

www.ainokurki.com

MOR

Nyskriven orientalisk musik på svenska

Mor är en relativt nybildad grupp från Göteborg bestående av musiker från Sverige och Irak . De bygger ett akustiskt, svindlande suggestivt och tätt landskap med orientaliska skalor och ornamenterad spel/sång-stil. Även andra infall och improvisationer förekommer. Texterna är på svenska, med ett poetiskt nära och dramatiskt "här-och-nu"-tilltal.

Medlemmarna i MOR är väl etablerade inom folk- och väldsmusik. Du kanske har sett dem spela i grupper som Tetra, Sumer, Råmantik, Filip Bagewitz Kvintett eller Dilane.

Anna Ottertun - sång och slagverk.
Anders Waernelius - slagverk, sång
Åsa Ericsson - kontrabas, sång
Filip Bagerwitz - Oud, sång
Saman Aliias - klarinett/flöjter, sång

http://morensemble.bandcamp.com/releases

11/3 Festival Cosmopolit

En helkväll på Kulturhuset Oceanen i gränslandet mellan jazz, indiefolk, soul, metal, country, pop och nutida konstmusik!
Denna kväll samarbetar musiker och komponister över genre- och geografigränserna. Sångerskan, multiinstruementalisten och låtskrivaren Jenny Ritter från Vancouver med sin trio och den nya svenska trion Nord/Långbacka/Dahl bjuder på en gemensam konsertkväll med stämsång, rootsig groove, kärva klanger och skira ljudlandskap. De gör varsitt set där de bjuder in varandra att medverka. My Little Ponny & Johan Björklund Dynamic Flavours spelar stökig, humoristisk, vacker, brutal och oförutsägbar improvisationsmusik. Och så blir det JAM INGENMANSLAND, för alla spelsugna!

Arr: Klubb Ankaret och Musikklubben - House of World, Jazz & Soul .
Biljetter: 150 kr (120 kr medlem, 70 kr stud/pens.)

Jenny Ritter

Jenny Ritter, född på en ö utanför Kanadas västkust, skapar unika musikaliska indiefolklandskap av berg, minnen och spöken. Hon ackompanjerar sin berättande klara, briljanta sång på banjo och gitarr och musicerar ofta tillsammans med olika kanadensiska folkmusiker. Sedan 15 år har hon turnerat med flera olika kanadensiska grupper och är något av en multiinstrumentalist från barnsben. Hennes musik skulle kunna beskrivas som "indiefolk" med rötter i kanadensisk rootsmusik och influenser från bland annat skandinaviska folkmusiktraditioner. Texterna återspeglar ofta en ensam uppväxt djupt inne i skogen, med pastorala bilder och vilda djur som skrapar på dörrar. Hon har en stark scenisk närvaro och dialog med publiken. I februari/mars släpper Jenny uppföljaren till det rosade debutalbumet Bright Mainland och gör releaseturné i Skandinavien med svenska och kanadensiska musiker.

Detta är andra gången Jenny Ritter uppträder på Klubb Ankaret och vi är stolta över att ha henne tillbaka!

Jenny Ritter – sång, banjo och gitarr
Trent Freeman – fiol och sång
Ryan Boeur – elgitarr

www.jennyrittermusic.ca

Nord/Långbacka/Dahl

I en tid där den musikaliska kartan ständigt ritas om och fusioner är mer regel än undantag rör sig Nord/Långbacka/Dahl med lätthet och nyfikenhet i just gränslandet mellan olika genrer och uttryck. Tre starka personligheter från den svenska musikscenen som med bakgrund inom vitt skilda musikstilar möttes i viljan att skapa ett eget gemensamt språk. Sång, cello, dragspel, fioler, klaviatur och klockspel utgör ljudpaletten i deras mustigt suggestiva, skirt himmelska, kärvt poetiska och spontant lekfulla kompositioner.

Du kan ha sett medlemmar ur Nord/Långbacka/Dahl spela med grupper och artister som t.ex. New Tide Orquesta, Sofia Karlsson, Miss Li, Norbotten Big Band, Lena Willemark, Kaja, Kultiration, Tomas Ledin, Krackel Kapell, Cullbergbaletten och Beches Brew för att nämna några.

Livet Nord – 5-strängad fiol, klockspel och sång
Johanna Dahl – cello och sång
Lisa Eriksson Långbacka – dragspel, klaviatur och sång

www.livetnord.se/se/konstellationer/nord-langbacka-dahl

25/3

En kväll med starka röster, tradition och improvisation.

Akku

AKKU:s musik har sitt fundament i sångtraditioner på Nordkalotten: bl. a. Nord-Kanada, Grönland, Norge, Sibirien og Hebriderna. Förutom musikernas mångfaldiga musikaliska bakgrund från jazz, folkmusik, klassisk tradition och ny musik, komponeras ett konglomerat (gytter) av ljud som smälter samman i ett eget säreget ljuduniversum med stor klanglig spännvidd. En del av AKKU:s låtmaterial är hämtat från kanadensisk innuitisk kvinnotradition; Två sjunger mot varandra i en rytmiskt präglad strupsångsteknik, där man sjunger på både in- och utandning. Andra sånger är inspirerade av fåglar. Ytterligare andra har sin bas i norsk folkton där övertonerna utforskas. På så sätt skapar AKKU en egen nordlig värld av ljud.

AKKU har varierat i storlek sedan starten och finns som trio, kvartett och kvintett. De haft konserter på alla sorters festivaler, för samtidsmusik, folkmusik, jazz, visa, poesi, blues och rock i bl. a. Norge, Sverige, Polen, Island och Färöarna. De har till och med haft en konsertserie för djur i Kristiansands djurpark, en erfarenhet som ytterligare vidgade ljudregistret! ”När man musicerar med lejonögonen tio centimeter bort gör det något med dig”.

Sagt om senaste albumet:
"AKKU har något unikt! Den kreativa trion trollbinder publiken så att hjärterna gör saltomortal. Gruppen presenterar en musikalisk happening som de kanske är ensamma om"

Ruth Wilhelmine Meyer – röst
Elfi Sverdrup – röst
Grzech Piotrowski – saxofoner
Lars Andreas Haug – tuba

www.wilhelmine.no/akku-5

Ellen Pontara & Emil Pernblad

Ellen och Emil är två av Sveriges mest framstående flamencoartister. De har samarbetat i över tio års tid, både som duo och i grupper som Aire Flamenco, Soniquete och Gatans Parlament.

Ellen Pontara, svensk/italiensk sångerska och flamencosångerska, har varit verksam som frilansande sångerska sedan 1994. Efter sin musikaliska grundutbildning på musikhögskolan i Stockholm vidareutbildade hon sig till flamencosångerska i Spanien under två år. Hon har sedan 15 år bedrivit ett nära samarbete med flertalet flamencomusiker och dansare i Sverige. Bland några grupper kan nämnas Flamenco en Marcha och Soniquete Flamenco. För närvarande arbetar hon med trion Aire de Vida, tillsammans med flamencogitarristen Per Lenner och dansaren Pia Pohjakallio. Förutom flamencoprojekten intresserar hon sig också mycket för att arbeta tillsammans med olika konstnärliga uttryck såsom teater, dans och cirkus och hon har även gjort dokumentärfilm.

Ellen bär en stor nyfiken på röstens olika möjligheter till ljud och uttryck och hennes musikaliska bana sträcker sig gärna över flera genrer; jazz, singer/songwriting, americana och världsmusik.

Emil fann sig själv vara flamencogitarrist för drygt 25 år sedan, efter att som ung först ha spelat piano, trummor, elgitarr och klassisk gitarr. I dag är han efter en mångårig utbildning i Spanien verksam som frilansmusiker med flamencon som röd tråd. Han har medverkat i en mängd olika projekt och och hörs ofta på såväl fonogram som live från på scener runt om i världen. Emil verkar också som kompositör och har komponerat musik för teater och tv, och han arbetar även som gitarrpedagog. Hösten 2014 släppte han albumet De Noche på Kakafon Records tillsammans med sångerskan Marianne Holmboe. Ett album med musik skriven av Emil samt texter av honom samt hans mormor som var poet och konstnär. Marianne Holmboe kommer att medverka som gäst denna kväll.
 

Ellen Pontara - sång
Emil Pernblad - gitarr
Gästartist: Marianne Holmboe - sång

www.emilpernblad.com
www.originvoices.com
www.marianneholmboe.se

Bridget Marsden & Leif Ottosson
- Releasekalas!

Låtar som skapar bilder, en antydan till minnen eller kanske något som komma skall?

Bridget Marsden (fiol) & Leif Ottosson (ackordeon) bildar en duo som på ett innovativt sätt rör sig fritt mellan nyskrivna kompositioner och traditionella låtar. Deras tolkningar av den nordiska folkmusiken med öppna soloutflykter och ljudlandskap som gränsar mot det filmiska har skapat stor intresse såväl på den etablerat folkmusikscenen som bland en ny publik. Duon bildades 2009, har turnerat i både Sverige och utomlands och nu är det dags för dem att släppa sitt debutalbum!

Bridget Marsden - fiol
Leif Ottosson - dragspel

www.bridgetandleif.com
www.facebook.com/bridgetandleif
LIVE: www.youtube.com/watch?v=z1WJ7RUl7Xw
 

Swing Tarturo

Swing Tarturo föddes på gatorna i Göteborg hösten 2009 med en stark längtan att sprida 20-30-talets hot/swing-musik med sin förbehållslösa inneboende glädje. Sedan 2009 har de turnérat i norra Europa och uppmärksammats för sin unika rootsjazz och högenergiska liveframträdanden. Repertoaren omfattar både eget material och äldre klassiker... "in the style of New Orleans jazz & old spirituals, roaring blues & tender ballads, from the inner cry of the soul."

“Med rötterna i New Orleans & söderns majsfält framför Swing Tarturo rootsjazz från det innersta av sväng.
Klädda i en annan tid står de på scenen, svängandes och sjungandes av rytmer, som om de var sammanförda av en yttre kraft i stadens gungande gatuvimmel. Musiken som dansar ut ur klockor och klingande kroppar är som besatt av ett främmande väsen. Det slingrar sig förbi den tungt fallande ridån och ut i lokalens hettande dimma och spelar ett omärkbart spratt med rummets armar och ben som dras in i ett bultande rus. En viskning rider på luftens virvlande vågor, något eller någon som av underjordiska röster hörts kallas Tarturo”


Julia Stokes – Voice & Splash
Anton Stokes – Guitar
Johan Bengtsson – Bass
Christoffer Alehed – Trombone & Tap

www.swingtarturo.com

Bettina Flater

Bettina Flater har verkat i Madrid som flamencogitarist mellan 2006 och 2014. Hon har arbetat med eliten inom genren, spelat på de mest prestigetunga flamencofestivalerna och turnerat världen över. Bredvid sin karriär inom traditionell flamenco, satte hon i gång sitt eget projekt i 2009, där hon blandar flamenco med engelskspråklig vispop och nordiska folktoner. På Klubb Ankaret presenterar hun sin andra platta i den här stilen, La Gota y la Mar (Women en Mi 2).

Bettina Flater - sång och gitarr

Se/hör: http://www.bettinaflater.com/?art=multimedia

Limbohofvet

Tre fiolspelerskor som med dunder och brak tar för sig av den svenska folkmusiken

Limbohofvet har etablerat sig på scenerna som en krutstark fioltrio med en enorm aptit på den svenska folkmusiken. Bandet startade 2009 och sen dess har den kritikerrosade skivan ”klingande klenoder” getts ut och de har varit ute på turnéer och spelat på galor och festivaler. Emma Ahlberg, Johanna Karlsson och Lena Jonsson har alla en gedigen spelskicklighet och var och en har en särpräglad stil som de lyckas baka samman till Limbohofvets helt egna stil. När de tre eminenta fiolisterna sätter ton drar ett musikaliskt äventyr igång som ger uttryck for vårbäckens sprittande glädje, jämmer och elände, och allt däremellan. Rorligt, finurligt och roligt - tre fioler som fullkomligt gloder av energi. Det är låtar från Hälsingland och Medelpad samt egenkomponerade låtar som känns både moderna och traditionella. Detta är folkmusik i sitt esse!

Johanna Karlsson - fiol
Emma Ahlberg - fiol
Lena Jonsson - fiol

www.limbohofvet.com

6/5

Tranotra

En krock mellan fyra starka skandinaviska musiker

Dansmusik möter minimalistisk konstmusik och tight unisonspel kontrasteras med komplexa stämmor och arrangemang. Resultatet är expressivt, med en distinkt nordisk klangfärg, som aldrig lämnar publiken oberörd. Gruppens musik inspireras av allt från dammiga notböcker och modernistiska romaner till TV-spelsmusik och traditionell dans. På senare tid har utvecklingen också gått mer mot improvisation och kollektivt komponerande. Bakgrund: Sedan gruppen bildades hösten 2011 har medlemmarna rest, bott, studerat och framträtt tillsammans i hela Norden. Gruppens debut-CD släpptes våren 2013 i samband med en omfattande Norden-turné, och de har nu inlett arbetet med en ny skiva som planeras att komma ut under 2015. Tranotra har spelat på bl.a. Folklandia (FI), Korröfestivalen (SE), Siglufjördur Folk Music Festival (IS), Folkelarmfestivalen (NO), Backafestivalen (SE), Hesselby Folkmusikfestival (SE) och Floating Castle Festival (SLO).

Oalug Furusæter (NO) - fiol
Benjamin Bech (DK) - klarinetter
Larisa Ljunkrona (SE) - accordeon
Sven Midgren (SE) - fioler

www.tranotra.com
Turné Maj 2014:  https://www.youtube.com/watch?v=dFA-UlzhRK
Folkelarm 2013: https://www.youtube.com/watch?v=vb_YeE5MuKgTranotra live @ Folkelarm 2013Mareld

Havet är stort, världen är liten
... från norska stäv och folklig koral till irländskt vemod
och bohusläns hav...


Mareld sammanför skilda musikaliska uttryck till en samstämd enhet. Musiken är varm, intensiv och böljande. Bildar en tät väv såväl i dalpolskor som i irländska reels och bohuslänska visor. Marelds musik är mestadels originalkomponerad, präglad av Sunniva och Aubins liv på de Brittiska Öarna, Mattias uppväxt i Dalarna och Marcus förkärlek för den amerikanska rootsmusiken. Resten är visor och kulningar Moa mött som resande i röst i Norden och hemmavid i Bohuslän.

Senaste albumet ”And so it goes” släpptes 2013.

Moa Brynnel - sång
Mattias Bäckman - fiol
Aubin Vanns - gitarr
Marcus Svensson - gitarr/slide
Sunniva Brynnel - dragspel/sång

www.mcv.se/mareld
Soundcloud: https://soundcloud.com/sunniva-brynnel/for-timo-det-g-ller-att-s-en