Logo_HT18_Mobil

Hösten 2017

Höstens program är nästan klart. Utöver nedanstående tillkommer ytterligare klubbar och så blir det ju så klart jam!

13/9 Oceanen
• Anna Heikkinen & Larisa Ljungkrona
• Tango Extremo (NL)

12/10 Studion Konstepidemin
• Alagi MBye & Arne Forsén (Gambia/SE)

2/11 PLANETAFESTIVAL • Café Hängmattan
• Gard Nergaard/Michael Krumins(NO)
• Folk'Avant

16/11 Konstepidemin, Blå Huset
• Ian Carr & The Various Artists

13/9 SÄSONGSPREMIÄR!
Tangokväll på Kulturhuset Oceanen med:
• Anna Heikkinen och Larisa Ljungkrona
• Tango Extremo

TANGO EXTREMO (NL)

Eldig argentinsk tango, groovig Latino-jazz, passionerad barockmusik och smäktande vals, allt i trions egen skräddarsydda Holländska tangokostym.

Trion Tango Extremo, under ledning av violinisten Tanya Schaap, tillför en alldeles särskild arom till den argentinska tangons passion och övertygande uttryck. Med sin musik färgar de, möblerar om och utmanar de traditionella argentinska tangodragen genom att mixa genren med klassisk och brasiliansk traditionell musik samt jazz och improvisation. Sättet på vilket de utmanar och vidareutvecklar musikstilen gör Tango Extremo till så mycket mer än ett traditionellt tangokapell.

Sedan starten 2003 har Tango Extremo, förutom att turnera flitigt i Holland och övriga Europa, också gjort sig ett namn över hela världen. De har synts på scener i Argentina, Uruguay, Kina, Ryssland, Kurdistan, Sydafrika, Botswana, Venezuela, Colombia, Ecuador och Sydkorea. Gruppen har framträtt i varierande storlek och gjort många samarbeten genom åren. I detta projekt och i samarbetet med Kaja kommer de att spela på trio.

Tanya Schaap - violin/konstnärlig ledare
Jasper Soffers - piano
Sandor Kem - kontrabas

www.tangoextremo.com
www.facebook.com/quintetotangoextremo

ANNA HEIKKINEN och LARISA LJUNKRONA
Satumaa - Sagolandet

Finsk tango, vals och polka framförs på svenska och finska

vi letar
vi söker
vi längtar
dit där farmorsspråket dansar på sandstranden och rösterna
dyker i det böljande blå
dit där farfarsträden blommar och tonerna leker tafatt mellan
äppleträden
Satumaa är vad vi längtar till
längtar bort till
längtar hem till

Finsk tango, vals och polka framförs på svenska och finska i sökande efter Sagolandet. Med dragspel och sång vävs längtans väv av toner och ord.

Denna duo har med stor kärlek tagit till sig den finska musiken. Vare sig Anna eller Larisa är födda i Finland men tillsammans dyker de nyfiket in i och utforskar en för dem ny värld av språk och toner.

Anna är född i Göteborg men växte upp i Bohuslän. Hennes far är däremot född i Karelen.Tidigt blev hon förälskad i latinamerikansk musik och det är via den Argentinska tangon som hon för några år sedan hittade fram till den finska tangon.
Larisa är en dragspelare från Göteborg och en dynamisk musiker i vilken genre hon än ger sig på. Intresset och kärleken till finsk tango och folkmusik väcktes under ett studieår vid Sibeliusakademin i Helsingfors.

Anna Heikkinen - sång
Larisa Ljungkrona - dragspel, sång
Gästmusiker:
Ida Gillner - sopransaxofon, sång
Leonor Palazzo - cello

http://www.soundcloud.com/annaheikkinenlarisaljungkrona
 

12/10 Studion Konstepidemin
• Alagi MBye & Arne Forsén (Gambia/SE)

ALAGI MBYE & ARNE FORSÈN
Västafrika möter Jazz, på  kora & piano


 Kora och piano samtalar i Alagi MByes och Arne Forséns händer när de mästerligt spelar med varandra och med lätt sinnelag väver en väv av intimt spröd och mäktigt gungande musik. Ett flöde ur mandinkamusikens kulturskatt i unikt samspel med jazz.

Hösten 2015 släpptes deras första CD ”MANSA KONKO”, med Jonas Knutsson som gäst. LIRA skrev:

"Inspirerad klangfullhet. Klangerna från en västafrikansk kora möter ett fritt sökande pianospel och musiken växer till en känslostark förening av ursprung och tidlös hängivenhet. (...) Saxofonen blåser sin kraft in i samspelet och musiken närmar sig en andligt inspirerad nivå. Jord och himmel i en stillsam vibrerande kontakt.(…)”
- Gunder Wåhlberg

MBye & Forsén Umeå Jazzfestival 2013
MBye & Forsén & Knutsson, Studio Jazz Umeå 2015
Alagi MBye - storytelling
 

2/11 PLANETAFESTIVALEN • Café Hängmattan
• Gard Nergaard / Michael Krumins (NO)
• Folk'Avant (SE/FI)

Foto: Nina Alida Nordbø Foto: Nina Alida Nordbø

GARD NERGAARD/MICHAEL KRUMINS

Explosivt samspel när två oregerliga virtuoser möts i fortsättningen av den sydnorska folkmusiktraditionen.

Duon Gard Nergaard / Michael Krumins samlar två oregeriga virtuoser i fortsättningen av den sydnorska folkmusiken. Nergaards kompositioner är högtsvävande och banbrytande, fast med tydiga rötter i traditionen han kommer från. Krumins har ett exceptionellt musikaliskt överskott och är känd som en av de mest karismatiska norska gitarrister.

Når de två möts i explosivt samspel, väver de ett universum av myter och historier runt musiken så du kunde tro både spöken och djävulen själv skulle dyka upp när som helst!

Gard Nergaard - fiol och mandolin
Michael Krumins - gitarrer

FOLK'AVANT
Svensk och finsk folkmusiktradition möts i nyskriven musik. 

Musiken präglas av virtuost ensemblespel där den svenska och finska folkmusiktraditionen möts i nyskrivna kompositioner med influenser från pop och konstmusik. Här ryms texter på svenska och finska, flera med inspiration av Nils Ferlin, skrivna av gruppens medlemmar. Tillsammans målar vi upp vidsträckta nordiska ljudlandskap där rytmiska sekvenser, vibrerande stämsång och bångstyriga klanger smälter samman såväl som far iväg på solistiska äventyr. Kompositionerna finner sin väg via starka individuella uttryck. Här ryms stort och smått, allt med en obeveklig energi och stor värme.

Anna Wikenius - sång
Maija Kauhanen - Kantele,  sång
Anna Rubinsztein - fiol, sång

www.folkavant.com

MUSIKVIDEO

Liveklipp:
www.youtube.com/watch?v=0QMdSrbPKlQ
www.youtube.com/watch?v=49ORoHtYPhM
www.youtube.com/watch?v=b11NTfvKiEA
 

16/11 Blå Huset, Konstepidemin
• Ian Carr & The Various Artists


IAN CARR & THE VARIOUS ARTISTS

Ian Carr, gitarrist och musikant som har vistats på den brittiska folkmusikscenen sedan slutet av 1980-talet. I 15 år ingick han i brittisk-svenska gruppen Swåp, där fyra musiker inte bara bytte låtar utan skapade ett eget sound som gungade i två- och tretakt ute på Nordsjön. Numera bor han i Falun och här i Sverige har han bland annat spelat med Timber, Sofia Karlsson, Niklas Roswall, Sandén-Nygårds-Carr samt varit artistic leader på Ethno Sweden under ett tiotal år. 2014 släpptes första egna plattan ”Who He? En kärleksförklaring till ljuden i svensk folkmusik, med smak av polska och doft av electronica. ”Låtarna är asymmetriskt uppbyggda kring riff och gitarrfigurer som ibland övergår i klingande, kvardröjande harmonier. Ljudlandskapet är säreget och ständigt skiftande…” Falu Kuriren.

Med sig på scenen har han sin kraftfulla och svängiga ensemble:

The Various Artists:
Maria Jonsson – viola d’amore (Sverige)
Laura Wilkie – fiol (Skottland)
Thomas Gibbs – piano, tramporgel, klarinett (Skottland)
Staffan Lindfors – kontrabas (Sverige)

https://youtu.be/QteZ_QZEAkI 
https://youtu.be/ipfCFK6Bd60 
https://youtu.be/ZsvvXJolm0Q