Logo_HT18_Mobil

Hösten 2016

Program

31/8 
       • I Underlandet (Gbg)
       • Elof & Wamberg (DK)
14/9
       • Duo Brazil (Gbg)
       • Jabadin (Gbg)
13/10
       • Symbio (SE)
       • 13th Dimension (CZ/FI/SE/AX)

18/10 Ankaret Jam Session
            På Hakelverket, Karl Johansgatan 11 (f.d. Café Hammok). Fri entré!
3/11
       • La Mariaka (Gbg/NO)
       • Ylva Myrman kvintett (Gbg)
       • Clarridge, Jonsson, Leslie & Ronström (SE/USA)
 

31/8 FOLK
I Underlandet (SE) + Elof & Wamberg (DK)

Foto: Donovan von Martens Foto: Donovan von Martens

I Underlandet
Fågelflockar i rörelse och klockors stilla vemod. Musiken är ett Underland. Här finns en magi som formar en egen värld av stämningar, fragment och hågkomster. Lyssna och förflyttas till en annan plats. Folkmusiken visar oss riktningar när vi kastar oss ut i tonernas flöden. Det finns en starkt närvarande klanglig nyfikenhet. Musiken berättar utan ord och tycks ibland ha en egen vilja. Genom en lekfull dans uppstår våra kompositioner. Välkommen till vårt Underland!

"Filmisk folkmusik som tar nya riktningar” 
- Göteborgs Fria

"...passar väldigt fint i vår upprivna tid.” 
- DN, 4/5

"Det som ändå slår en mest är det makalöst fina samspelet mellan de två. Sällan har jag hört två instrumentstämmor så följsamt och snyggt tvinna en silverkantad melodi.” 
- Lira

Erik Dahl - piano
Anna Cochrane - fiol

www.iunderlandet.se

Elof & Wamberg
Duon Elof & Wamberg spelar experimenterande folkmusik på ukulele och kontrabas. De har sedan 2010 skapat musik med närvaro och passion som samlar publiken i ett unikt universum. Väldefinierad klang och detaljrik helhet skapar harmoni mellan ukulelen och kontrabasen. Musiken är eftertänksam och målande och inspirerar till reflektion.

November 2015 släppte gruppen sin andra skiva ”Byen Sover”. Titeln refererar till idén att skapa ett andrum – en fridfylld bubbla - mitt i ett pulserande stadsliv. Duons hemstad, Köpenhamn, är den primära inspirationskällan, men några av spåren från albumet har också tillkommit i så olika städer som Budapest, Berlin och Honolulu. På så sätt forsöker Elof & Wamberg att reflektera över det urbana livet och förhållandet till både vardagen och traditioner.

Tobias Elof - ukelele
Nicolaj Wamberg - kontrabas

www.youtube.com/watch?v=oNfMuzeqCxk   
www.youtube.com/watch?v=mHSCLuz0ZAY

www.elofwamberg.dk

14/9 Duo Brazil + Jabadin • FOLK

Duo Brazil

Denna duo botaniserar i brasiliens regnskog och tolkar musikaliska skatter av bland andra Antonio Carlos Jobim,Vinícius de Moraes och Tom Jobim. Med känslosamma och lyhörda toner klär de många av de mest älskade bossa novor i nya, ibland oväntade dräkter.

I de personliga tolkningarna tillåts duons bakrund inom ett brett musikaliskt fält få komma fram – i allt från jazziga sångfraser till flamencogitarrens gäckande rytmer...

Karolina Vucidolac – sång
Emil Pernblad – gitarr
 

Foto: Lucas Stark
Foto: Lucas Stark

Jabadin
I sommarns heta natt med doften av ros och pion

Jabadin är inte bara namnet på en göteborgsk trio med originell framtoning utan även namnet på en ort i Syrien strax norr om Damaskus.

Musiken rör sig fritt mellan olika kulturers musik: danser från Makedonien, andalusiska sånger och ungerska folkvisor. Även den svenska folkvisan i modern tappning finns med. Det är den sjungande berättelsen som genomsyrar musiken.
Slagverkaren och pianisten Christian Jormin sätter sin originella prägel på berättelsen tillsammans Livet Nord som får sin femsträngade fiol att bli ”en röst, en vind, en rymd och en kristall”.

Magdalena Nilsson - sång
Livet Nord - femsträngad fiol
Christian Jormin - piano och slagverk
 

13/10 Symbio (SE/FI) + 13th Dimention (SE/FI) • CAFÈ HÄNGMATTAN

Symbio

Symbio spelar nykomponerad folkfusion med stark energi och ett varmt uttryck som överraskar och berör lyssnaren. Musikerna i Symbio är utbildade via Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt Sibelius Akademien i Helsingfors.

I våras fick duon utmärkelsen Årets Nykomling  på Folk- och världsmusikgalan. Ur juryns motivering:
Originalitet och mod finns här liksom en okuvlig lust till det nya och oprövade. Djärvt och innovativt med instrument i många och oväntade roller. Musik som tar dig med till nya platser, den målar bilder och stämningar och skapar en drömsk värld som man gärna återvänder till.

Duons nya album släpps i September 2016.

Johannes Geworkian Hellman - vevlira
Lars Emil Öjeberget - dragspel

www.symbiomusic.com

Symbio på video
https://www.youtube.com/watch?v=VPqcu-uOGv8 
https://www.youtube.com/watch?v=oCT0WTV03Uc

13th Dimension (CZ/FI/SE/AX)

13thDimension består av musiker från Sverige, Finland och Tjeckien som möttes genom sitt gemensamma intresse för klassisk musik från Mellanöstern.

En ständig nyfikenhet och lekfullhet präglar musiken. Musiken framförs med respekt för tradition men även individens musikaliska bakgrund från respektive lands folkmusik få ta plats. Resultatet blir musik med talande melodier klädda i spännande arrangemang och varvade med livliga improvisationer.

Žofka Kašparová (CZ) - flöjt, basklarinett
Juska Ojajärvi (FI) - accordion
Albin Broberg (SE) - cittra
Anton Johansson (AX) - slagverk
Natasja Hildén (SE) - bas

www.facebook.com/13thdimension

18/10 Ankaret Folk & World Jam Session • HAKELVERKET

Äntligen en jamklubb för folk- och världsmusik, utan begränsningar!

Tag med dig ditt instrument och kom på en öl och lite akustiskt jam. Vi spelar allt från svensk, keltisk och östeuropeisk folkmusik till tango och samba.

Plats: Hakelverket (f.d. Café Hammok), Karl Johansgatan 11.
Spårvagn 3, 9 eller 11 till Stigbergstorget.

Arr: Ankaret Kulturförening i samarbete med Kulturens.

3/11 PLANETA-kväll special • CAFÈ HÄNGMATTAN
La Mariaka + Ylva Myrman Kvintett +  Clarridge, Jonsson, Leslie & Ronström (SE/USA)

Clarridge, Jonsson, Leslie & Ronström (SE/USA)

Amerikanske mandolinvirtuosen Dominick Leslie och prisbelönte cellisten Tristan Clarridge är båda djupt rotade i old-time och bluegrass. Tillsammans med svenska fiolspelmannen Lena Jonsson och gitarristen Erik Ronström överbryggar de Atlanten och gränserna mellan amerikansk och svensk folkmusik. Det som förenar de fyra musikerna är öppna öron, lekfullhet och en vilja att prova nya sound – men också en djup respekt för den traditionella musiken.

Tristan Clarridge - cello, fiol
Lena Jonsson - fiol
Dominick Leslie - mandolin
Erik Ronström - gitarr

Provlyssna från ett rep

 

Ylva Myrman Kvintett

Göteborgsbaserade Ylva Myrman Kvintett kombinerar den nordiska folkmusiktraditionen med jazzig improvisation med utgångspunkt i eget låtmaterial. Soundet är lekfullt, utforskande och fräscht!

Ylva Fahlström Myrman - sång
Erik Dahl - piano
Johan Hjalmarsson - trummor och slagverk
Linus Fredin - kontrabas
Friden Tolke - sopransaxofon

www.soundcloud.com/ym5
 

La Mariaka

Buen dia Chavela - goodnight Irene! Musik över Nordamerikanska gränser. Innehåller smäktande mexikanska valser, sträva Joni Michell-tolkningar, svängig Huapango, strängade drömmar, viskande bilder, skön sång, vågat gitarrspel och mycket mer...

Marianne Holmboe är ursprungligen från Norge och hon har varit verksam som sångerska i Göteborgs musikliv under lång tid och i många olika musikaliska traditioner; arabisk traditionell musik med gruppen Sumer, grekisk, kurdisk och arabisk musik med Cabarèt Oriental, medeltida arabisk, sefardisk och europeisk musik i trion Qyians krets samt i olika konstellationer med jazz, reggae, nordisk visa. Med La Mariaka har hon bräddat sitt fält ytterligare.  Utöver sin konsertverksamhet arbetar hon som pedagog och kursledare. Hon har gett ut  ut en skiva i eget namn(2007) och hon är utbildad i flamencosång i Sevilla.

Rebecka Gabriel sjunger, förutom i denna duo, bland i annat Trio Copa och tillsammans med Emil Pernblad. Hon har studerat rytmik och komposition på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Hon har sjungit i Barcelonas Symfoniska kör, jobbat som teatermusiker och har spelat och turnerat i Spanien, Kongo Kinshasa, Norden och Argentina. 

Rebecka Gabriel - sång och gitarr
Marianne Holmboe - sång och elgitarr