Logo_HT18_Mobil

PROGRAM hösten 2015

I höst kommer Klubb Ankaret att ha säsongspremiär den 9/9 på Kvartersscenen 2Lång , Andra Långgatan 30. Men vi smygstartar redan 26/8 med en hejdundrande jamkväll på Musikens Hus. Mer info nedan.

26/8 JAM URBAN vs RURAL WEST

9/9 UPP TILL KAMP ÄNNA!
Antinationalistisk och feministisk folkmusik och fackföreningsragtime till Joe Hills minne

Lucas Stark med band sjunger Joe Hill (Gbg) - Strejk i paradiset!
Sara & Samantha (Sthlm/Järvsö) - Antinationalistisk och feministisk folkmusik för folket!

23/9 Flamencoafton med Göteborgs egna flamencostjärnor
Afra Rubino (Gbg) - Flamencogitarr med glöd
Jesper "Giraldo" Åkerberg (Gbg) - Flamenco på svenska

7/10 Old Time Punk möter nyskrivet och traditionellt
Lisas (Sthlm) - Innerligt och virtuost finlir i en väv av folkton, barock och tango.
Six String Yada (Örebro) - Sprallig Old Time Punk

21/10 Svensk indiefolk möter världens musik med östeuropeiska dofter
OBS! På Café Nina, Karl Johansgatan 5 (Stigberget)
Beata Bermuda (Sthlm/Järvsö) - Kaxig indiefolk, tre röster, tre fioler
Tumult (Gbg)

4/11 Humorfylld estradfolkcabaré samt experimentella ljudlandskap med inslag av nordisk folkton och flamenco
• Tappra Mödrars Kapell (Gbg)
• Awilas (Gbg)

18/11 Nordisk folkmusikafton
• Suo
(FI) - Energisk och kraftfull finsk runosång
• Ulvsand & Hjertland (NO/DE) - Traditionellt och nyskrivet i ett elektroniskt, sprudlande och harmoniskt rum av närvaro
• Secret Carpet Club (SE/NO) - En romantisk tillbakablick med vinden från väst i seglen!

MER INFO NEDAN

9/9 UPP TILL KAMP ÄNNA!

Klubb Ankaret firar minnet av Joe Hill som oskyldigt avrättades för 100 år sedan med Lucas Stark och hand band samt antifaschistisk feministisk folkmusik för folket med Sara & Samantha. Dessutom samlar vi in pengar till UNHCR till förmån för flyktingar.

Lucas Stark med band sjunger Joe Hill

Fackföreningsragtime till minne av Joe Hill!

I år är det hundra år sedan den svensk-amerikanske låtskrivaren och fackföreningsmannen Joe Hill avrättades för ett påstått dubbelmord i USA, något som det senare visade sig att han var fullkomligt oskyldig till. Joe Hills konstnärskap och person har inspirerat mängder av musiker och låtskrivare genom åren och sångerna står stadigt än i dag. För första gången på nästan 40 år i Sverige tog Lucas Stark tillsammans med sina medmusiker för några år sedan ett helhetsgrepp på sångerna och valde ut de mest satiriska, träffsäkra och angelägna av dem, uppdaterade och vissa fall översatte dem till svenska för första gången. Tillsammans har de stöpt om låtarna i nya spännande arrangemang med en doft av blues, country, rock, wienervals, fackförenings-ragtime och svensk folkpark!

Lucas Stark har de senaste åren rönt stor uppskattning på scener och festivaler runt om i Sverige och Norden. Som en av landets flitigast turnerande artister inom sin genre har han bl.a. gjort sig ett namn tack vara sin starka scenpersonlighet, improvisatoriska förmåga, nyskapande tolkningar och genomarbetade arrangemang. Han har fått ett flertal stipendier och utmärkelser och blev 2009 invald på livstid som ledamot av den Svenska Visakademien.

”Suveräna Joe Hill-tolkningar”
- Lira

”En sprakande Musikupplevelse”
- Värmlands Folkblad

”Lucas Starks härliga röst passar perfekt och musikerna visar prov på en otrolig spelglädje”
- Göteborgs Fria Tidning

Lucas Stark – sång
Peter Gran – gitarrer, banjo, mandolin och kör
Marcus Svensson – gitarrer, dobro och kör
Daniel Wejdin – kontrabas och kör
Bernt Andersson – dragspel, munspel, piano och kör
Mårten Magnefors – trummor, slagverk och kör

www.lucasstark.se

YouTube
"Luffaren" live på Stallet (Sthlm)
"Den gamle knegarns sista sång"
 

Sara & Samantha

Feministisk och antinationalistisk folkmusik för folket!

Sara Parkman och Samantha Ohlanders är några av Sveriges bästa folkmusiker. Lite som Kalle Moraeus juniors fast feminister och tuffare. Efter år på lantlig folkhögskola, kunglig musikhögskola och köksundervisning från dina favorittanter och gubbar är de nu proffs på sin disciplin och levererar svensk anti-nationalistisk folkmusik på ett svängigt och tjusigt vis. Det är gammar´t som möter nytt som branschen brukar säga, låtar från Ångermanland och Hälsingland i mash up med låtar från 2015.

Parkman och Ohlanders har under fem års tid turnerat runt om i Sverige med föreställningen ”En folkmusikalisk shåw” som spelat ett 100-tal gånger på klubbar, festivaler, folkparker, teaterscener och hörts i bland annat Sveriges Radio P3 och P2.

Efter framgångarna med den folkmusikaliska shåwen gör de nu en ny konsertföreställning som hörts bland annat på Bingsjöstämman och Sápmi Pride i Kiruna och som spelats både i Belgrad, Paris och Oslo. Under 2015 är duon aktuell med en Europaturné, ett större samarbete med Riksteatern samt spelningar runt om i Sverige och Norden. De är även nominerade till årets traditionsbärare 2015 på Folk och Världsmusikgalan och inom en snar framtid kommer deras debutplatta.

Parkman och Ohlanders klarar av konststycket att föra in folkmusik iklädd folkdräkt i nya sammanhang där folkmusiken traditionellt sett inte rört sig, vilket gör dom till pionjärer i den samtida kulturscenen i Sverige idag. Deras musik hörs på bygdegårdar och nattklubbar och med feministiska och antio-nationalistiska budskap för de folkmusiken in i Sverige 2015.
De är såpass roliga att de har blivit förärade med eget humorprogram i Sveriges Radio P3, så pass kloka att de blir ombedda att leda seminarier och diskussioner gällande tradition och folkkultur och de spelar fiol med en jädra klarhet, sväng och briljans. 

”Det är en typ av faktaspäckad, politisk humor som närmast för tankarna till Liv Strömqvist. Båda har perfekt kontroll över såväl instrument som musikstycken, och tillsammans utgör de en närmsta organisk stråkduett”
- Tobias Bernander, Hälsingetidningar

Sara Parkman - fiol
Samantha Ohlanders - fiol

www.saraochsamantha.tumblr.com

YouTube
"Lamenna" live
På språng- En folklig vandring genom södra Norrlands kustlandskap
 

23/9 Helafton med Göteborgs egna flamencostjärnor, två konserter och juerga (flamencojam)

Afra Rubino

"GUITARRA DEL DIABLO"

Flamencogitarristen Afra Rubinos musik är en blandning av mycket traditionell flamenco, latinamerikansk gitarr och progressivare element. Hest och raspigt, på samma gång lent och finstämt, med tekniskt finess, hyllar hon instrumentet som ofta hamnat i skuggan av den dramatiska flamencodansen.

Tvärt emot vad föreställningens namn insinuerar hamnar den ganska långt från Antonio Banderas och mariachis och rör sig snarare i gränslandet till en magisk realism där djävulens gitarr får spela advokat och agera medbrottsling i en minikomplott på 35 minuter mot patriarkat, goda föresatser och träningshysteri.

Afra är en av en handfull framgångsrika kvinnliga flamencogitarrister i världen idag. Utbildade sig och arbetade sedan som flamencogitarrlärare på den renommerade flamencoskolan ”Fundación Cristina Heeren de Arte Flamenco” i Sevilla (Spanien) där hon blev skolans yngsta gitarrpedagog och enda kvinnliga. Numera bosatt i Göteborg kombinerar hon sitt arbete som ung internationell gitarrist med att föreläsa och ge workshops i flamenco på universitet, musikgymnasium, kulturskolor och festivaler.

Afra Rubino - gitarr

YouTube: Live in Sevilla
 

Jesper "Giraldo" Åkerberg

Flamenco på svenska! Med glöd och vemod möts traditionellt och nytt.

Jesper "Giraldo" Åkerberg har varit verksam flamencosångare / Artist i ca 20 år. Han har under dessa år bott till och från i Spanien, främst i sherrystaden; Jeres de la frontera
som stolt bär sin helt unika flamencotradition.
Ett framträdande med Giraldo beskrivs bäst med värme, publikkontakt, scennärvaro, spontanitet och humor.
Musiken framförs med allt ifrån ett stilla eko till en kraftfull musikalisk explosion där kommunikationen mellan
musikerna är en otroligt viktig ingrediens.

Giraldo trampar upp helt nya stigar i det musikaliska landskapet. Hans unika musik är i grund och botten baserad på traditionell flamenco men med inspiration
av bla svensk visa och orientalisk musik.
Det är första gången som flamencon framförs på detta sätt, dvs på svenska.

Jesper "Giraldo" Åkerberg - sång och gitarr
Magnus Steadman - gitarr
Raul Doello Garcia - slagverk
Samt gäster!

www.mcv.se/jesper-giraldo-akerberg
Flamenco Göteborg
YouTube: "Bortom orden" live (2014)
 

7/10 Amerikansk Old-Time-Punk vs svensk New-Time

Ett av Sveriges främsta rootsmusikband släpper i höst nytt album med sin unika fusion av olt-time och punk och firar med en konsert på Klubb Ankaret! Därtill får ni Lisas, två av landets mest framstående musiker spela eget och traditionellt tillsammans.
Efter konserterna blir det folkjam för den som vill ta med sig instrument och dansskor!

Lisas

Innerligt och virtuost finlir i en väv av svensk folkton, tango och barockmusik, traditionellt och nyskrivet.

Idén om ett samarbete hade existerat som ett frö i deras tankar en längre tid. Både Lisa Rydberg, fiol, och Lisa Eriksson Långbacka, accordeon, hade nämligen från varsitt håll fått höra: ni borde spela tillsammans! På en blåsig pir i Kroatien fick de äntligen chansen att mötas vid EBU:s radiosända festival 2011. Lisas bjuder på musik som nyfiket tänjer på genregränser. Repertoaren består av traditionellt och eget material som speglar deras musikaliska förankring i folkmusik, barockmusik, tango m.m. Duon framträder både i Sverige och utomlands och har samarbetat med bl.a. violinisten Gjermund Larsen, stråktrion Zilliacus/Persson/Raitinen, Danska Radions Kammarkör och artister som Sofia Karlsson, Sofie Livebrant och Lena Willemark.

Lisa Rydberg är den första som på Kungliga Musikhögskolan studerat en kombination av folkmusik och barockmusik på Individuell studiegång. Därefter gick hon Diplomutbildningen på barockfiol. Numera är hon frilansande musiker med ett brett register och hörs bl.a. med Lisas, Gunnar Idenstam (Bach på svenska), Jul I folkton, improvisationsgruppen Ritualia och i Sofia Karlsson band. Lisa har även gett ut fem skivor i eget namn. År 1999 erövrade hon titeln Riksspelman och har även tilldelats Pekkos Gustafs hederspris samt Spel Stinas medalj. 

Lisa Eriksson Långbacka rör sig inom många genrer men har sin utgångspunkt i folkmusik. Hon är utbildad vid musikhögskolorna i Göteborg och Stockholm och har samarbetat med artister Tomas Ledin, Lena Willemark, Sofie Livebrant, Norrbotten Big Band m.fl. och är även verksam inom scenkonstområdet, senast i Cabaret vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn och som kapellmästare för Cullbergbalettens 11th Floor. Lisa utsågs våren 2015 till Årets dragspelare av Sveriges Dragspelares Riksförbund.

Lisa Rydberg - fiol
Lisa Eriksson Långbacka - dragspel

www.lisarydberg.com
YouTube: Live på Teater Slava

Six String Yada - SKIVRELEASE!

Sprallig oemotståndlig old-time-punk.

Six String Yada spelar hårt drivande oldtime, där man väljer att ta influenser från bandmedlemmarnas kunskaper från andra genrer. Traditionella fiddletunes och gamla sånger från de appalachiska bergen blandas med tolkningar av punklåtar samt en kompsektion som hittar nya vägar från det traditionella. Rootsmusik med blandade rötter!
Six String Yada har funnits i två år. Redan efter två månader var första skivan inspelad, och ytterligare tre månader senare fick de skivkontrakt hos Rootsy. Nu har de spelat in sin andra skiva som kommer till hösten 2015, traditionellt, blandat med okonventionella covers samt egenskrivet material.

"Jag lägger mig platt för Six String Yada. Jag är helt såld. Det här är musik när den är som allra roligast. Sprallig, skicklig och spelglad. Ett melodistarkt lyckopiller som klarar av att pigga upp även i det mörkaste mörker."
- Pierre Eriksson, Lira

Erling Bronsberg - banjo & sång
Agnes Brogeby - fiol & sång
Jonas Bleckman - cello & sång
Simon Nyberg - gitarr & sång

www.sixstringyada.com

YouTube

"Don't Let Your Deal Go Down"
"Ritual"

21/10 Svensk indiefolk möter världens musik med östeuropeiska dofter

OBS! På Café Nina, Karl Johansgatan 5 (Stigberget)
Inget förköp

Beata Bermuda

Foto: Lars Löfvendahl
Foto: Lars Löfvendahl

Beat, täta stråk och melodiskt ös, indiefolk på tre röster och tre fioler.

Med sväng, nerv och skicklighet i en rasande fin kombo skapar indie-folkbandet Beata Bermuda musik fylld av obändig energi som rumlar runt i lyssnarens sinnen. Beata Bermudas musik kan beskrivas som egensinnig med begrundande texter och fängslande dansrytmer. De sammanför snyggt det bästa från etnologiskafonografrullar, 2000-talets hits och alternativa ljudbilder.

Gruppen bildades 2011 med målet att åka till USA, vilket de förverkligade med en tre veckors turné i Kalifornien året därpå. Sedan dess har bandet gjort ett hundratal spelningar och radioframträdanden Sverige och sommaren 2014 släpptes den rosade debutskivan Beata Bermuda. Under 2015 turnerar de i Danmark, Tyskland och Sverige. 

"...ett drivet triospel på fioler med väl utvecklade sångstämmor Jag tycker mig höra ekon av såväl amerikansk rotmusik som en klangkonstnär som Laurie Andersson"  
- Ulf Gustafsson, UNT.

"...djupsinniga texter, vackert, egensinnigt och eteriskt. Klart begåvat." 
- Peter Ahlbom, Spelmannen.

Linnea Aall Campbell - fiol
Hanna Andersson - fiol
Samantha Ohlanders - fiol

www. beatabermuda.com

Lyssna/Soundcloud
"Storms"
"Wintersun"
"Closer"

 

Tumult

Likt en spårvagn från hemstaden Göteborg, tar TUMULT oss med på en skramlande färd i förvirrande riktningar, förbi inrökta restauranger och asfaltsdoftande solregn. Ett ljuvligt kaos av dragspelshysteri och klezmereufori snörper till om hjärtat och snurrar det in i dimman och ut i natten.

Tumult spelar folkmusik från hela världen. Det började på Hagas gata med ett möte mellan Kristoffer, Fredrik och Martin en sommar för två år sedan. Mattias anslöt med sin fiol och en vibrerande tenorstämma efter en resa till Ljungskile och sedan dess vill Tumult alltid vara 4. Under resans hång har Tumult bland annat hunnit gestalta Näcken bland knott och grönska, spelat på Brännö Brygga och fått Järntorget att dansa vals i fyrtakt. Det spontana får bestämma och låtlistan är ständigt skiftande.

Mattias Bäckman - fiol
Martin Nurmi - altsaxofon
Kristoffer Alehed - trombon och gitarr
Fredrik Brändström - dragspel
 

4/11 Estradfolkcabaré med mycket humor samt experimentella ljudlandskap med inslag av nordisk folkton och flamenco

Tappra Mödrars Kapell

Foto: Hilda Holmdahl
Foto: Hilda Holmdahl

En musikalisk, humoristisk och milt vansinnig konsertkabaré.

Det pyr under parketten och fräser ur folk och fä. Mitt i tillvaron
traskar Göteborgsbaserade Tappra Mödrars Kapell vidare i jakten på vardagspassioner och vuxenlivsbevis. I egenhändigt författade och förvånande sånger berättar Tappra Mödrars Kapell om sökandet efter det åttonde underverket och den envisa viljan att byta såväl liv som frisyr.

Tappra mödrar består av Kattis Olsson Lundberg, fiol och sång, Sara Sjödahl, piano och sång, Ulla Andersson elbas och sång och Ebba Westerberg på slagverk. Fyra fullblodsmusiker och estradörer som levererar sin alldeles egna musikaliska och humoristiskt färgade bild av tillvaron. Musik och text som andas varieté, folkmusik och Zetterlundskt vemod. Det är kraftfullt, träffande och egensinnigt.

Röster ur publiken:
"Ni skulle kunna skaka liv i ett bårhus" Vera-25
"Det här var ju KUL!!!" Gudrun Schyman- v
"Er MÅSTE vi ha till Hultsfred" Max -smålänning
"Fan, vilken energi - som nån slags match!" Grabb- 22

Kattis Olsson Lundberg - fiol och sång
Sara Sjödahl - piano och sång
Ulla Andersson - elbas och sång
Ebba Westerberg - slagverk

TMK på Spotify
www.mcv.se/tappra-modrars-kapell

Awilas

Foto: Stig-Magnus Thorsén
Foto: Stig-Magnus Thorsén

Med fokus på röst och dragspel skapas egna klangvärldar. Experimentellt, oväntat och vackert!

AWILAS är en lek med stort allvar, där duon skapar ny musik både i stunden och dessförinnan. Egna texter och kompositioner där röster och dragspel utgör kärnan och den fria improvisationen har en självklar plats. Ett intimt och utforskande poetiskt landskap av ord och ljud, med högt i tak där det stora klingar vidsträckt och det lilla gror och viskar. Förutom röster och dragspel används gitarr, klockspel, loop, kalimba, slagverk och vatten som droppar, och skapar med små medel en stor ljudbild och en egen värld för musikerna och publiken.

Anki Wallgren är sångerskan, låtskriverskan och musikern som med stor nyfikenhet prövar på det mesta som faller henne in oavsett om det handlar om fria improvisationer, flamenco eller svensk folkmusik. Hon letar ständigt efter obrukade sätt att använda sin röst och sina texter.

Larisa Ljungkrona är en dynamisk dragspelerska i vilken genre hon än ger sig in i och hennes influenser spänner över nordisk europeisk folkmusik, fri och modal improvisation liksom mer arkaisk musik. Improvisation och personligt uttryck är hennes grundpelare och hon söker hela tiden efter nya vägar att utmana sitt spel och sitt skapande.

Anki Wallgren - röst, gitarr, loopar
Larisa Ljungkrona - röst, dragspel, klockspel

www.mcv.se/awilas
Awilas på Soundcloud
Awilas på Facebook
 

18/11 Nordisk folkmusikafton (Sverige/Norge/Finland/Tyskland)

Höstens klubbkvällar avslutas med de tre grupperna Suo, Ulvsand & Hjertland och Secret Carpet Club. En helkväll med nyckelharpa, fioler, bouzouki, flöjter, loopar, kantele, autoharp och mycket mer som smeker, groovar och lockar till eufori och sprittande danslust! Efteråt finns det stor risk för jam...

Suo (FI)

Foto: Wilma Hurskainen
Foto: Wilma Hurskainen

Energisk och kraftfull finsk runosång

Suo´s musik gräver djupt i den arkaiska finska runosångens landskap; det rika språket i kalevalans poesi, de fascinerande myterna, kantelens eviga flöde. Utfört av denna skickliga trio kommer den glömda musiken till liv en gång till; Roope Aarnios energiska gitarrspel, Emilia Lajunens flinka fiol och Veera Voimas kraftfulla röst tar dig med på en oförglömlig resa.

Roope Aarnio - 12-strängad gitarr, röst
Emilia Lajunen - 5-strängad fiol, nyckelharpa, röst
Veera Voima - röst, 10-strängad kantele, flöjt, ramtrumma, shaker

www.suomusic.net
 

Ulvsand/Hjetland (SE/DE)

Foto: Kenny Swan
Foto: Kenny Swan

Traditionellt och nyskrivet i ett elektroniskt, sprudlande och harmoniskt rum av närvaro

Den svenska bouzoukispelaren Jens Ulvsand och den dansk/norske sångaren Jullie Hjetland startade med att spela tillsammans i den framgångsrika gruppen ”Kryss” och mycket snabbt fann de två en gemensam klang i den nordiska tonen. Ulvsand & Hjetland förmår genom sin kärlek till den nordiska traditionen, med svävande elektronik, röst, bouzouki och andra instrument, att skapa deras helt egna musikaliska språk.

Med musikaliteten starkt influerad av deras egna rötter, och en djup respekt för nordisk folkmusiktradition-kombinerat med eget nyskrivet material, ger de publiken ett sprudlande, harmoniskt rum av närvaro.

Jens Ulvsand - bouzouki, looping, röst
Jullie Hjetland - röst, Looping, autoharp

www.facebook.com/UlvsandogHjetland
 

The Secret Carpet Club (SE/NO)

Foto: Håkan Berg
Foto: Håkan Berg

En romantisk tillbakablick med vinden från väst i seglen!

 Den skandinaviska folkmusikgruppen The Secret Carpet Club består av tre egensinniga musiker som var och en kombinerar en djup förankring i den lokala traditionen med ett stark personligt uttryck. Låtspelet och sångerna från Västsverige och Norge vävs ihop till en hemlig värld där skandinaviska klanger möter ett modernt sound. Musiken är en romantisk tillbakablick med vinden från väst i seglen!

Emma Johansson - röst, flöjter
Carl Nyqvist -  fioler, röst
Vidar Skrede - gitarr, fiol, röst

www.vidarskrede.no/secretcarpetclub.php