Logo_HT18_Mobil

HÖSTEN 2014

28/8 (En torsdag!)
Jaron Freeman Fox & The Opposite Of Everything

Specialkväll i samarbete med Kulturhuset Oceanen.

Föreställ dig Frank Zappa och Tom Waits i en och samma person på femsträngad fiol och sång, upp-
backad av Mahavishnu Orchestra!


Jaron Freeman-Fox är en innovativ ung musiker från Kanada som spränger gränser. Hans musik omfattar keltisk och kanadensisk folkmusik, jazz, klassiskt, rock, indisk karnatisk musik, karibiskt och afrikanskt. Han utforskar den femsträngade violinens möjligheter och behärskar en mängd olika spelstilar, nyskapande fioltekniker, effektpedaler och genrer. Han har turnérat runt i hela världen och spelat på såväl gigantiska festivalscener som vardagsrum samt medverkat på ca 40 album. I oktober 2013 turnerade Jaron med sitt band i Sverige och spelade på bl.a. Stockholm Jazz Festival och MuKo Festival i Göteborg. Överallt var succén total och nu är de här igen!

Jaron Freeman-Fox – violin och sång
Daniel Stadnicki – trummor
David Atkinsson ­– dragspel/klaviaturer
Samuel Davidson – klarinett
Charles James – bas

Gästmusiker:
Simon Nyberg – gitarr
Jonas Simonson - flöjt

Mer om bandets Sverigeturné
www.theoppositeofeverything.com
 

10/9
Afro Vikingz

AfroVikingZ ("African Music and dance, from A to Z, in the land of the Vikingz") - En garanterat oförglömlig resa över Afrika!

10 drivna dansare och musiker samlade i en Massiv som grundats utifrån moderna ”wenge”-grupper, där vi har rötter ifrån Kongo-Kinshasa och Kongo-Brazzaville, Senegal, Sverige, och Gambia. Bandet är som en kokande gryta med många härliga råvaror och ingredienser! Musiken ger en inblick i några utav massor av olika musikgenrer som spelas på den afrikanska kontinenten.

Med egna låtar och influenser från Rumba, Mbalax, Soukous och Blues bjuds publiken på långa grooves och ettriga rytmer, skönsång, svajande gung, sjungande gitarrer och glada dansare.

www.facebook.com/AfroVikingZ
 

24/9
I Underlandet

Folkmusik i ett filmiskt landskap fullt av popkänsla, vildsinta klanger och drömmande improvisationer.

I Underlandet spelar folkmusik som sprakar av infall. Musiken är nyskriven och rör sig i ett filmiskt landskap av folkmusik, barock, kammarmusik och jazz. Med gnistrande samspel skapas poetisk musik med stark inlevelse. Det är lekfullt och melodiskt och fullt av popkänsla, vildsinta klanger och drömmande improvisationer. Gruppen bildades 2009 och trivs i sitt musikaliska gränsland.

4/5
"Hela modellen känns personlig och ovanlig."  /Sydsvenskan
4/5
"Som en fin men opraktisk möbel i ett modernt rum." / DN 
Lira Gillar
"Låtarna är […] prydligt välskurna som gamla tiders klippta silhuettporträtt. " /Lira
"…en omtumlande, starkt fantasieggande egen plattform." /Konsertrecension, Bmz

Anna Cochrane - fiol
Erik Dahl - piano

www.iunderlandet.se/musik
facebook.com/iunderlandet

 

8/10
Marianne Holmboe & Emil Pernblad
De Noche • Albumrelease!

Med poetisk innerlighet och virtuost framförande förenar Marianne Holmboe & Emil Pernblad sydspansk hetta med en lätt bris av nordisk ton. 

Emil och Marianne är i dag två av landets mest framstående flamencomusiker. Sedan många år har de i perioder bott i Andalusien, flamencons vagga, och där fördjupat sig inom denna månfacetterade genre med sin unika kombination av occident och orient, iberiskt och romskt, judiskt och keltiskt. Duon bildades efter ett samarbete i föreställningen Al Andalus där Marianne sjöng arabisk musik och Emil spelade flamenco. Nu, sex år senare, albumdebuterar de med albumet De Noche på indiebolaget Kakafon Records. De bryter ny mark och klär ny poesi i traditionell flamencoskrud.

Emil Pernblad - gitarr, komposition, text och översättning
Emil turnerar sedan många år tillsammans med flera av de största spanska och nordiska flamencoartisterna samt i en mängd olika konstellationer och projekt.

Marianne Holmboe - sång
Marianne rör sig inom en mängd skilda musikstilar. Hon är en uppskattad låtskrivare och soloartist och har sedan femton år tillbaka även sjungit orientalisk musik i grupperna Sumer och Cabaret Oriental. Ekot av de arabiska melismerna kan fortfarande anas och blir en naturlig del av hennes flamencosång.

www.kakafon.com
www.emilpernblad.com
 

22/10
Goodland Trio

Goodland Trio är en grupp som bildades hösten 2009 av Hanna Wiskari Griffits, Jonathan Larsson och Oskar Reuter. Trions repertoar består i huvudsak av egenkomponerade låtar med nordisk klang. På sopransax, dragspel och gitarr spelas polskor och valser i stundtals traditionella arrangemang, men även med starka influenser från pop och improvisationsmusik. Goodland trio är en ung grupp som innefattar en bred och mångsidig kompetens inom svensk folk-och världsmusik. Medlemmarna har, var och en på sitt håll, fördjupat sig i svensk fioltradition vilket tydligt präglar gruppens låtskrivande och sound. Musiken kan beskrivas som ljus, lekfull och tillgänglig men också eftertänksam och dynamisk!

Hanna Wiskari Griffiths - sopransaxofon
Oskar Reuter - 12-strängad gitarr
Jonathan Larsson - dragspel

www.goodlandtrio.com 

5/11
Emilia Amper (solo)

Hypnotiskt, melankoliskt och meditativt, supersvängigt och strålande av glädje,  en hisnande berg- och dalbanefärd med Emilia Amper solo.

Emilia Amper, nyckelharpist, kompositör och sångerska, blev utsedd till Årets Artist på Folk- och Världsmusikgalan 2013, är riksspelman och regerande världsmästare i nyckelharpa. Hennes solodebut Trollfågeln blev nominerad till både Grammis och Manifestpriset, rosades av kritiker och lyssnare både nationellt och internationellt och kammade hem en delad andraplats på kritiker.se:s lista över album med högst betyg i svenska skivrecensioner under hela året 2012 – alla genrer. Albumet presenterar ett färgsprakande, lekfullt och rytmiskt ljudlandskap där nyckelharpa och röst möter slagverksfokuserad folkmusikensemble och klassiska stråkar. En kalejdoskopisk blandning av traditionella nordiska låtar och Emilias egna kompositioner.

Med kärlek och lyhördhet blandar Amper sin kunskap om traditioner med ett nyfiket och viljestarkt utforskande av musikaliska möjligheter. Hon rör sig fritt och kreativt mellan olika genrer och har en rad spännande musikaliska samarbeten bakom sig. Denna kväll spelar hon helt solo!
 
Sagt om Trollfågeln:

Det är den mest oväntade, djärvaste och vackraste inledning jag hört på ett album i år.
– 5 av 5 Jan Gradvall – DI Weekend (2012-11-23)
 
Hennes virtuoseri på harpan är magnifikt, välmodulerat och distinkt i flödande melodilinjer.
– 5 av 5 Ulf Gustavsson – Upsala Nya Tidning (2013-01-16) 

19/11                                              OBS! På "2a Lång"
Rydvall/Mjelva/Jonsson/Haas

Den svensk-norska duon Rydvall/Mjelva och den svensk-amerikanska duon Jonsson/Haas ger sig i november ut på en gemensam turné i Sverige. På nyckelharpa, hardingfela och två fioler blir det ett gnistrande spelmansmöte mellan virtuost hallingspel, livliga nyckelharpstoner och impoviserande old-timesolon. Rydvall/Mjelvas debut-cd ”Isbrytaren” släpptes under 2013 och den kammade i princip hem full pott med grammisnominering i Norge, Folkelarmspris för årets traditionella album 2013 samt pris för ”årets album” på Folk och Världsmusikgalan i Sverige. Lena Jonsson och Brittany Haas möttes när Lena studerade på Berklee Collage of Music i Boston under 2012 och har sedan dess etablerat sig som duo både i USA och Sverige.  Deras efterlängtade debutalbum släpps under början av 2015. Kvartetten Rydvall/Mjelva/Jonsson/Haas gjorde ett bejublat premiärframträdande under Ransäterstämman i juni och ser nu fram emot att möta publiken på nytt. Turnén möjliggörs av ett stöd från Statens Musikverk.  

Erik Rydvall – nyckelharpa
Olav L. Mjelva – hardingfela
Lena Jonsson – fiol
Brittany Haas - fiol

Köp biljetter här!


VÅREN 2014!

26/2
Namasthé Of India (Indien)

Virtuost och betagande, karnatisk musik

Under ledning av flöjtisten och sångerskan Shantala Subramanyam bjuder "Namaste Of India" på traditionell sydindisk karnatisk musik, en stil som är känd för sina melodiska harmonier och speciella rytmik. Till det dansas ofta en sydindisk dansstil, "Bharatanatyam", där ansiktsuttryck, exakt fotarbete och gracila handrörelser är typiska kännetecken. Gruppen har turnerat flitigt i Asien, Europa och USA och gett både konserter och workshops.

Shantala Subramanyam – flöjt och röst
Akkarai Sornalatha – violin
Jayachandra Rao – Mridangam och vocal rythms
Krithika – dans  

  

ALLA DATUM UNDER HÖSTEN
Se mer info om varje kväll längre ned!

10/9
• Ankaret All Stars
• Afro Vikingz

24/9
• I Underlandet
• Kolonien

8/10
• Marianne Holmboe & Emil Pernblad
• Westan (Arbetsnamn)

22/10
• Tuuletar (Finland)
• Goodland Trio

5/11
• Emilia Amper
• Danjal (Danmark)

19/11
• Rydvall/Mjelva
• Jonsson/Haas (Sverige/USA)  

 

10/9
Ankaret All Stars

Innan Afro Vikingz drar igång med buller och brak värmer Ankaret All Stars upp. På scen står då några av oss som jobbar med Klubb Ankaret i olika konstellationer.

Ankaret All Stars kommer också att under hösten utgöra Önskebandet! Varje konsertkväll får bubliken lägga låtförslag, på låtar som man skulle vilja höra med Ankaret All Stars. Kanske blir det din låt som får höras nästa gång...

Arvid Kästel - piano
Livet Nord - fiol
Marianne Holmboe - sång och gitarr
Jonathan Larsson - dragspel
Ida Gillner - saxofon

 

24/9
Kolonien

Kolonien låter folkmusik möta pop- och reggaesväng och stor vikt läggs vid texterna, som ur ett brett perspektiv lägger sig i politiken och samhället och ställer frågor om sökande, omställning och livets kärna. Bandet bildades 2010 och har  sedan dess hunnit släppa två plattor och turnera i Tanzania, Israel/Palestina, Norge Kroatien, Cypern och Sverige
2011 prisades de som ”Årets Unga Folkmusikband” och 2013 blev de utsedda till ”Året Nykomling” på Folk- & Världsmusikgalan samt inbjudna att ha showcase på norska Folkelarm.

Anna Möller - fiol/sång
Arvid Rask - gitarr/mandola/sång
Erik Rask - bas/gitarr/sång
Mischa Grind - slagverk/sång

www.kolonien.nu

 

8/10
Westan

Stort blåsband som ger folkmusiken ett nytt ansikte genom flöjter, saxofoner och klarinetter av olika slag.

Westan är ett nystartat band, men som länge funnits på idéstadiet: nämligen ett folkblåsband som får ta plats och nörda in sig i blåsinstrumentens vida klanger och möjligheter till både finstämdhet och spräck! Det bjuds på västsvensk och norsk folkmusik i ny förklädnad. Genom nattliga polskor och höga fjälltoppar slår både gauken och huldran följe när de glänsande och svarta instrumenten visar vägen. 

Hanna Wiskari - saxofoner
Jonas Simonsson - flöjter
Ida Gillner - saxofoner
Sofia Andersson - saxofoner
Robin Johansson - saxofon/klarinett
Sten Källman - saxofoner
Anna Malmström - klarinetter

Se video 

22/10
Tuuletar

Energisk och fängslande folkhop.

Tuuletar är en färggrann, personlig och fartfylld finsk grupp som grundades under hösten 2012 i Danmark. Gruppen består av fyra unga sångerskor som, med enbart sina röster skapar intressanta ljudstämmor där vokalperkussion, exotisk ljudanvändning och toner leker livligt med varandra. I gruppens tonsättningar möts den finska folkloren och den urbana nutidsmusiken på ett fullkomligt fräscht och fördomsfritt sätt. Under sina framträdanden bjuder sångarna i Tuuletar på en livlig och energisk stämning som fångar publiken oberoende av ålder och bakgrund!

Venla Ilona - sång, beatboxing
Sini Koskelainen - sång
Piia Säilynoja - sång
Johanna Kyykoski - sång

www.tuuletar.com
YouTube
Facebook
 

5/11
Danjal

Missa inte gruppen som var nominerad till 5 stycken grammis i Danmark 2012. Nytt album i September 2014!

Danjal är hopkok av stilar och musik som exploderar! Den färöiska sångaren och artisten Dánjal har handplockat sina musiker från hela Skandinavien. Detta resulterar i en explosiv blandning av rock, folkmusik, klezmer och balkan som skulle kunna liknas vid Tom Waits, Leonard Cohen eller Brahms ungerska danser. Tidningen Lira skrev: “I’m totally blown away. It’s so good that words can’t describe it. Don’t miss Dánjal!”

Mannen bakom gruppen Danjal är sångaren och pianisten från Färöarna Danjal a Neystabø. Ursprungligen kommer Danjal från en familj som figurerat inom politiken i Färöarna under en lång period och både hans mor, hennes far och farfar har haft statsministerposten på Färöarna. Även om Danjal inte använder sin röst för att prisa det politiska systemet så kommer hans politiska engagemang fram tydligt i de texter han skriver. Detta främst genom att provocera och med ironi raljera över det trångsynta system som i dag råder på många ställen i världen.

Nytt album – TIME – utkommer den 12.september 2014.

Danjal a Neystabo – piano/voc (FO)
Kim Rafael Nyberg – mandolin (FIN)
Annika Jessen – Klarinetter (SE)
Erik Olevik  – Cello/bas(SE)

www.danjal.net
 

19/11
Jam och buskspel!


Vi avslutar höstens klubbkvällar med allmänt samspel.
Tag med dig fiol, säckpipa, banjo, saxofon, kazoo, steppskor eller vad helst du behagar för lite frivilligt jam/buskspel efter konserten. Alla som vill är välkomna att deltaga!
2a Lång stänger kl.23.00. 

26/2
Tzeitel - RELEASEKALAS! (Torsåker/Göteborg)

Sprakande klezmer med glödande hjärta

Trion Tzeitel, baserad i Göteborg och Gästrikland, spelar sprakande klezmer med glödande hjärta. Gruppen har sin bas i den traditionella klezmermusiken och skapar utifrån denna en personlig värld där musikens beröringskraft alltid är det centrala. Med sitt andra album Återfallet bjuder de på allt från bubblande tvåtaktssväng till sorgfulla sånger, via haltande rytmer och suggestiva kompositioner. Tzeitels musik tar med lyssnaren på en resa mellan olika känslolägen, från skratt till tårar och allt där emellan. Den berättar om glädje, hopp, sorg, förtvivlan och kärlek…ja, allt vad det innebär att vara människa. Trions stämningsfulla konserter präglas av lyhört samspel, stark scennärvaro och smittande spelglädje.

Anna Cochrane - fiol, altfiol
Christopher Andersson Bång - kontrabas
Sara Fridholm - dragspel, sång

www.tzeitel.se
www.vimeo.com/tzeitel

12/3
Lamine Cissokho (Senegal/Kalmar)  

Stark och lustfylld musik där det traditionella västafrikanska tonspråket blandas med moderna uttryck.

Lamine Cissokho kommer från Senegal/Casamance och är en ättling till en “berättarfamilj”, en så kallade grioter, med en historia som går tillbaka till 1400-talet. En griot är en västafri-kansk trubadur, historieberättare, underhållare, lovsångare och muntlig historiker som har till uppgift att föra sitt folks historia vidare. Det är ett yrke som går i arv och Lamines båda föräldrar är musiker, liksom hans syskon.

Kora, den ”västafrikanska harpan”, är Lamines huvudinstru-ment. Redan i 10-årsåldern hade det blivit hans favorit. Hans kora är tillverkad av en stor kalebass och har 22 strängar. Koran skapar magisk, vacker musik som berör!

Lamine är låtskrivare och arrangör och en sann världsmusik-artist. Hans melodier och texter speglar hans många olika musikaliska världar; allt från barndomens koramusik till svensk folkmusik och modernt afro-jazz-groove. Han sjunger om livet och afrikanska griotfolkets kultur och upplevelse i Europa. Lamines musik är inspirerad av den enorma rikedom av musika-liska traditioner i Senegal. Han sjunger främst på mandinka, wolof, franska och svenska och hans imponerande, uttrycksfulla röst fångar åskådarna.

Lamine Cossokho – Kora och sång

www.laminecissokho.net
http://laminecissokho.bandcamp.com/

12/3
Sallyswag (Göteborg)

SallySwag är ett sprillans nytt 9-mannaband med massa energi, skicklighet, kreativitet och groove. Ett sceniskt och grymt liveband som man inte kan låta bli att dansa till.

Sallyswag rör om, tar plats och griper tag! Bandets medlemmar är etablerade musiker vars genretillhörighet sträcker sig över allt ifrån dancehall till svensk folkmusik, från improvisationsmusik till afrobeat, från balkan till latin flow.  Ur den färgsprakande musikaliska kollisionen uppstår en spännande och förförande fågel Fenix som du inte vill missa!

”Musiken vi spelar har formats utifrån vilka vi är som medlem-mar i bandet. Tanken var att skapa en helt ny organism. En het, kokande och levande gryta av nyskrivet och gammalt. Vi skapar och lånar texter och sound influerade av rootsmusik från bland annat Sverige, Bulgarien, Kuba, Somalia och Libanon och formar musiken till vår egen. Vi vill vara ett band som är som en skön käftsmäll. Vi rör om, vi tar plats och griper tag. ”  /Erika Risinger, bandets initiativtagare och violinist.

Aurelia Dey – sång
Sanna Eriksson – sång
Erika Risinger – fiol
Susanna Risberg – elgitarr
Nadina Pundins – elbas
Ebba Wigren – trumset
Nadia Hamouchi – trumpet
Anna Malmström - klarinett/basklarinett
Paulina Moberg – trombon

SALLYSWAG på FACEBOOK

26/3 • OBS! På Bengans!
Duo Naranjo-Weurlander (Malmö/Chile/Finland)

Passion, vemod, sorg och hetsig glädje i ett unikt samspel med det bästa från två världar – Chile och Finland. .

Virtuöserna Tania Naranjos och Minna Weurlanders vägar korsades via deras gemensamma kärlek till tangonuevo. Deras första gemensamma duo CD, ”Entwined” kom ut i november 2013 och har hyllats av pressen i Sverige och Finland. Duo Naranjo-Weurlander har uppmärksamats för deras virtuosa, dramatiska och enastående samspel samt för deras egna kompositioner. Sveriges Radio sände en livekonsert med duon 28/1-14 och i år väntar turnéer bl.a. i Norden.

Duo Naranjo-Weurlander framför egna kompositioner inspirerade av jazz, urban chilensk musik, rysk accordeon musik.och argentinsk tango

4/5
”Musiken flödar virtuost, enkelt och rent men inte utan dramatik och leklust. Naranjos begåvade experimenterande med klanger på flygeln tillsammans med Weurlanders fängslande accordion öppnar mina sinnen”
/ Orkesterjournalen

4/5
”Musiken böljar och dansar; dramatisk, leksugen, romantisk eller nedtonad, ren och enkel. Det är virtuost och stramt på samma gång”
/ Sydsvenskan

"Den musikaliska dialogen mellan Tania och Minna är total och förnyas på något sätt varje gång man hör den".
/ Dragspelsnytt

Tania Naranjo – piano-komposition
Minna Weurlander – accordeon-komposition

www.youtube.com/watch?v=QOmdIqbGBn4
www.duonaranjoweurlander.com
www.facebook.com/DuoNaranjoWeurlander  

26/3 • OBS! På Bengans!
GJOP - RELEASEKALAS! (Gotland/Göteborg)

Hur låter havet? Hur låter vemodet och stillheten på den gotländska strandheden? Har ljuset över kalkstenen en glädje och vildhet som kan förmedlas i musiken och texten?

Nya kompositioner av Jean-Simon till sångtexter av Gunnel samt gotländska visor. Sångerskan Gunnel Mauritzson bördig från Havdhem på Gotland har rötterna i den gotländska folkmusiken. Med sin röst och med egna sångtexter blir den gotländska naturen och kulturen utgångspunkten för ett nytt konstnärligt uttryck och samarbete. Jean-Simon Maurin, jazzpianist på GotlandsMusiken, är nyfrälst gotlänning och har låtit gotländsk folkton och natur inspirera sig till nya melodier. Med jazz- och världsmusikerna Anders Hagberg och Yasuhito Mori får musiken och texterna speglas mot musikvärldens spännande klanger och jazziga frihet. Nu ska musiken ges ut på CD (Prohone Records) under namnet Gotland Jazz Operation Project.

”Till slut har jag förverkligat den dröm jag burit inom mig sedan jag första gången hörde Jan Johanssons lätta anslag. Gunnel Mauritzson har bidragit både med en folkmusikalisk ton och egna sångtexter. Tillsammans med Anders Hagberg och Yasuhito Mori blir musiken levande och spännande. Moris lyriska kontrabas flätar samman Anders ibland drömlika linjer. Kontrabasflöjten ger en ny dimension till musiken. Vi upplevde några magiska dagar i studio Bohus i slutet av maj 2013 och allt knöts samman några höstliga dagar i november med mixning i Sandkvie studio i Visby. Allting föll på plats. Magin infann sig. Det här är Gotland Jazz Operation Project – Volume 1.”
/Jean-Simon Maurin

Anders Hagberg – sopransaxofon och flöjter
Jean-Simon Maurin – piano
Gunnel Mauritzson – sång
Yasuhito Mori – kontrabas

www.soundcloud.com/gjop

9/4 • OBS! På Bengans!
Ellinor & Leonor - RELEASEKALAS! (Dalarna/Belgien)

Foto: Erik Frankl

Den svensk-belgiska kammarfolkduon Ellinor & Leonor släpper sin debut-cd "Mormors trädgård" och har releasekonsert på Klubb Ankaret!

Duon består av den Hedemorabördiga riksspelmannen Ellinor Fritz på fiol och den belgiskfödda cellisten Leonor Palazzo. De har flera års musicerande bakom sig, men det var en turné till USA som gav dem mersmak att ge fler framträdanden tillsammans. Med utgångspunkt i den folkmusikaliska låtskatten från Dalarnas bergslag har de spelat in sina favoritlåtar och ger sig nu ut på turné. De kommer även framföra nykomponerade låtar på sin releasespelning på Klubb Ankaret!

Ellinor Fritz – fiol
Leonor Palazzo – femsträngad cello

www.ellinorleonor.com
www.ellinorleonor.bandcamp.com

9/4 • OBS! På Bengans!
Tetra (Göteborg/Världen)

Foto: Peter Lloyd

Albumaktuella TETRA består av fyra sångerskor från Göteborg med samma lust att dela sånger med varandra. Alla har de mångårig erfarenhet av att sjunga musik från olika folkmusikaliska traditioner. Möt arabisk och grekisk ornamenterad sångstil, Haitipuls och nordiskt gung. Allt i TETRA:s egna arrangemang, som bygger på rytmiska vokalkomp, olika röstklanger och slagverk.

TETRA reser, leker och dansar med sina röster i världens sångtraditioner. Resultatet får en alldeles egen Tetranyans, med trummor, stämmor, improvisation och dans.

Hos oss är kaffet alltid på! Taket har flugit av och Einstein dansar med Gud. Ihopljugna sanningar, ultrahöga djup, sprakande färger, depression, fantasi och verklighet. Ingenting går fel som inte kan bli rätt, med vårt magiska TETRA-recept.

Maria Stellas – sång och slagverk
Ingrid Brännström – sång och slagverk
Sanna Källman – sång, cello och slagverk
Anna Ottertun – sång och slagverk


www.tetramusik.se

23/4 • OBS! På Bengans!
Friens By Accident

Världsmusik i lyxförpackning!

I 11-mannabandet Friends by accident möts musiker med mycket olika bakgrund. Klassiskt skolade musiker från Irans och Syriens symfoniorkestrar skapar ett nytt sound tillsammans med en autodidakt hiphopsångerska, en saxofonist från Roms jazzelit, en chilensk elbasvirtuos och ett antal skickliga vokalister med indisk, makedonsk, rysk och arabisk specialitet. Detta till ackompanjemang av en orkan av rytmer från en brasiliansk slagverkare. Resultatet blir alltifrån suggestiv och virtuos kammarmusik till en vild och galen scenshow.

Friends by accident har förnyat uttrycket på den världsmusikaliska scenen. De har med sin fusion lyckats att skapa ett fräckt och ungt sound utan att för den skull urvattna sina kulturarv. Känslan av gemenskap, kärlek, vemod och glädje finns ständigt närvarande och alla nämnda signum kan göra att världsmusiken genom denna grupp har chans att nå ut till nya publikgrupper. Repertoaren har sin grund i indisk klassisk sång, makedonsk folkmusik, persisk kärlekspoesi, arabisk kammarmusik, hiphop, arabisk sång, flamenco, jazz och brasliansk musik."

FBA bildades genom projektet Katapult för Mångfald i Göteborg och har gjort succé på bl.a. Planetafestivalen och Umeå Folkmusikfestival. Nu kommr de till Klubb Ankaret på Bengans och bjuder dessutom in till tidernas jam!!!

Medverkande:
Bashar Sharifah, Kamran Nadali, Jacqueline Ignacio, Jorge Santana, Sumana Prasad, Magnus Stedman, Gabriel Aguilera, Piersimone Crinelli, Maria Aboalahad, Leyla Bakurskaya och Jacqueline Spasevska.

www.friendsbyaccident.com

23/4 • OBS! På Bengans!
Ankaret All Stars

Innan Friends By Accident drar igång med buller och brak värmer Ankaret All Stars upp. På scen står då några av oss som jobbar med Klubb Ankaret i olika konstellationer.

Arvid Kästel - piano
Livet Nord - fiol
Marianne Holmboe - sång och gitarr
Jonathan Larsson - dragspel
Ida Gillner - saxofon

23/4
VÄRLDENS JAMKVÄLL!!!

Efter konserten med Friends By Accident bjuder vi denna sista vår-Ankarkväll in till jättejam!!! Temat för jammet är IMPROVISATON, vare sig du spelar jazz eller folk- och världsmusik. Tag med ditt instrument. Jamma, improvisera, lek...

Jamvärdarna Klubb Ankaret, Katapult för mångfald och Spotlight Väst verkar för mångfald i ett jämställt musikliv.

Anmäl i entrén om du vill jamma, kanske har du t.o.m. med dig en superbra jamlåt som du vill spela med andra? Vi är öppna för idéer och förslag.

KOM I TID!
• 19.00 Öppnar vi
• 19.30 börjar konserterna
• Ca 21.15 börjar jammet

Förköp kan göras på Bengans på Stigbergstorget!