Logo_HT18_Mobil

Program 2013

Så här såg programmet ut 2013


23/1
Jenny Ritter – Singer- / songwriter och multiinstrumentalist från Kanada
Celso Paco & Dynamo Deluxe – Dansant energisk världsmusik med rötter i Moçambique

13/2
Ida & Louise • RELEASEKALAS!
– Lyrisk världsmusik på danska, svenska och jiddich
Karolina Vocidolac Trio – Pärlor ur den brasilianska musikskatten

13/3
Kataokas – Folkmusik med övertoner av Country

27/3
Marianne Holmboe - singer/songwriter med influenser av flamenco och orienten

10/4 PICK'n'MIX FESTIVAL
Maria Aboalahad & Emil Pernblad – flamenco med rötter i Syrien, Libanon och orienten
Rebetorama – grekisk rebetiko

11/9
Krackel Kapell – Mustigt, trollskt, kärvt, svensk folkmusik på kammartrio
Qiyans krets – Sefardiskt, flamenco, arabiskt från medeltiden

25/9
Magical Melange – Nordisk jazz möter arabisk maqam
Lyset i forsen – Vemodig visa, mäktiga polskor och discoriff i tätt samspel

9/10
Siri Karlsson
– Svensk lyrisk folkmusik med smak av progg, pop och psychedelia.
Flocken – Skrikande elefanter, svultna rävar och näsvisa myggor.

23/10
Anki Wallgren & Larisa Ljungkrona
– Sång, gitarr och dragspel, svenskt, brittiskt...
Filip Bagewitz kvartett – Nyskriven orientalisk kammarmusik som präglas av intensitet, samspel och politisk vilja

6/11
Sofia Högstadius & Vladimir Vladimirov – Förstklassig bulgarisk folkmusik
Kaja • RELEASEKALAS! – Kammarfolkjazz med östeuropeiska influenser

20/11
Krilja – Romska sånger från Ryssland och Östeuropa
The Woods – Folkfusion med sväng avdelning tyngre

MER OM GRUPPERNA

23/1
Celso Paco med Dynamo Deluxe + Jenny Ritter

I centrum av Celso Paco med Dynamo Deluxe står sångaren, slagverkaren och kompositören Celso Paco, född och uppvuxen i Moçambique, men sedan flera år bosatt i Stockholm. Runt honom samlas fyra svenska musiker med mycket varierade bakgrunder och erfarenheter, men med den gemensamma viljan att sprida gruppens speciella musik och sound till en stor, varierad och dansande publik!

Jenny Ritter är en ung fantastisk Singer- / songwriter och multiinstrumentalist som kommer ända från Kanadas regniga västkust och staden Vancouver. Efter 12 års turnerande i Nordamerika, med flera olika grupper, gör hon nu solodebut med ett nytt album och spelar för första gången i Skandinavien.

13/2
Ida & Louise + Karolina Vocidolac Trio

Lyrisk världsmusik på danska, svenska och jiddich! Dynamik, lekfullhet och improvisation! Ida&Louise framför musik som rör sig fritt mellan världens olika genrer. Utgångspunkten är egen låtskrivning och komposition, samt egna arrangemang av berättelser och sånger på danska, svenska och jiddisch. Med grunden i nordisk och östeuropeisk folkmusik tar sig musiken vändor både via tangons näste i Argentina, arabiska tongångar från orienten och en och annan flört med jazzens rika tonspråk.

13/3
Kataokas

Kataokas spelar folkmusik med övertoner av country. Någon har sagt att vi låter som en lycklig Bob Dylan på efterfest. Någon annan har sagt Mumford and sons. Det är inga konstigheter. Ofta letar det sig in en stämma på sången och trumpeten får ett mellanspel. Drivet finns där hela tiden även i de långsammare melodierna. Vi sjunger om vänner som gått förlorade, om att be om förlåtelse för det oförlåtliga och att go all in i en relation och förlora allt. Nåt sånt.

27/3
Marianne Holmboe +

Harald Svensson, piano: Ivrig fotgängare som med tangenter rör sig flygande. Stefan Bergman, bas: Strängresenär med falköron. Marianne Holmboe sång & gitarr: Turist i diverse musikkulturer, nu på hemmaplan för en gångs skull... Text och musik av Marianne Holmboe. Musiken är ett hopkok av stilar. En salig kompott. En melankolisk ångvält med texter på svenska, norska och engelska.

10/4
Maria Abolahad & Emil Pernblad + Rebetorama

Efter att turnerat runt ett otal länder landar sångerskan Maria Aboalahad i Sverige, och börjar våren 2013 ett framgångsrikt samarbete med flamencogitarristen Emil Pernblad. De låter folksånger från Syrien, Libanon och Egypten väva sig in i repertoaren - och med ens blir flamencons moriska rötter extra tydliga.

I början av 1900-talet i Greklands hamnstäder uppstod en musikstil som kallas Rebetika. På små caféer, barer och tavernor spelades bouzouki, baglama och gitarr även dragspel och kanske en banjo. Dansen, musiken och orkestern anpassade sig till den lilla ytan. Alla sitter, kanske runt bordet, lyssnar, spelar och sjunger med. Göteborg har fått en Rebetadiko – en plats att mötas på för alla som är nyfikna på eller redan älskar rebetika.

11/9
Krackel Kapell + Qiyans Krets

Krackel Kapell söker det trolska och melankoliska i folkmusiken, liksom det ljust svävande och hoppfulla. De spelar egen musik med rötter som är vitt förgrenade i traditionen, men också traditionella låtar i egna tolkningar. Med täta arrangemang och kompositioner för fiol, altfiol/viola d'amore och cello/sång blir musiken nyskapande i mötet mellan det stramt kammarmusikaliska och mustigt folkmusikaliska. Krackel Kapell för folkmusiktraditionen in i nya klangliga sfärer.

Maria Hultgren - fiol
Grop Mikael Sjögren - altfiol och viola d’amore
Johanna Dahl - Cello och sång

www.krackelkapell.se

Qiyan var slavinnor och utbildade musiker/lyriker/dansare som i gamla tider underhöll furstar och deras gäster vid de muslimska hoven. Ända upp till det medeltida Europa kom denna rika musiktradition, när de kristna furstarna allt eftersom erövrade de muslimska territorierna i Spanien/al-Andalus/Sefarad, och som krigsbyte förde med sig qiyan tillbaka till sina egna hov. Qiyans Krets tar upp trådarna efter dessa sångerskor, improvisatriser, traditionsbärerskor och förnyerskor i det sefardiska, arabiska och västerländska musikarvet. I fantasifulla och omväxlande arrangemang blandas sakta skridande klagosånger, smyckade med orientaliska ornament, med rytmiska, snabba medryckande stycken på harpa, flöjter, pipor och slagverk.

Josefine Liftig - flöjter, slagverk, sång
Adele Veronika Halten - harpa, sång
Marianne Holmboe - sång, slagverk

www.qiyanskrets.se

25/9
Magical Melange + Lyset i Forsen

Dessa två världsturnerande musiker med telepatisk kommunikation bjuder de på ett andlöst möte mellan nordisk jazz och arabisk maqam. Båda är lärare på Högskolan för Scen & Musik där de just nu är aktuella med ett konstnärligt utvecklingsarbete kring modal improvisation. 2011 turnerade de i Indien tillsammans med bl.a. tablaspelaren Fazal Qureshi och förra året turnerade de i Sverige tillsammans med slagverkaren Youssef Hbeisch och basisten Johannes Lundberg som de också är skivaktuella med i höst.

Anders Hagberg - flöjt, basflöjter, sopransax
Ahmad Al-Khatib - oud

Det finns en hemlig plats som är ogripbar men ändå välbekant. Det är utanför tiden men ändå nu. Något lyser i forsen. Musiken har beskrivits som uppkäftig, intelligent och vacker. I Dalarnas låtspelstradition har den grott och tagit nya nyanser. Vemodig visa, mäktiga polskor och discoriff i tätt samspel. Med fioler och röster framför Lyset i forsen nyskrivet, oskrivet och sedan länge skrivet.

Lovisa Risinger - Fiol, sång
Thea Åslund - Fiol, sång
Emma Lagerberg - Fiol, sång

www.facebook.com/LysetIForsen
https://soundcloud.com/lysetiforsen

9/10
Siri Karlsson + Flocken

Siri Karlsson blandar influenser från olika genrer, ger musiken energi med injektioner av progg, pop och psychedelia. De får allt att låta nytt, magiskt, eget och äkta. 2012 vann de både Manifestpriset i visa/folkmusik och ”Årets utgåva” vid Folk- och Världsmusikgalan där de även var nominerade till ”Årets tvärspel”. Sonic skrev “På ‘Gran Fuego’ spränger Siri Karlsson den svenska folkmusiken i tusen bitar… bara för att strax efteråt foga samman den igen. I ena stunden nyttjar de finkänsligt sammetshandlag till detta, i andra tar de hjälp av hammare och spik. Slutresultatet är i vilket fall oändligt fascinerande, dess känslor många och intensiva.”

Maria Arnqvist - altsax, sång
Cecilia Österholm - nyckelharpa, sång

www.sirikarlsson.com

Flocken är skrikande elefanter, svultna rävar och näsvisa myggor. Genom egna och andras låtar bjuder de på starka melodier, utforskande improvisationer och ett riktigt gott sväng. Med fascinationen för Östeuropeisk musik som gemensam nämnare skapar bandet ett spännande och nyfiket sound bortom strikta gränser och konkreta genrebeskrivningar. Sedan 2011 har de spelat i Europa på festivaler, fängelser, kyrkor, gator och torg. Flocken lockar gärna till dans och tar publiken till en plats där saxofoner och ylande kameler helt naturligt vandrar hand i hand.

Ida Gillner - sopransaxofon
Malin Wättring - tenorsaxofon
Fredrik Brändström - dragspel
Donovan von Martens - kontrabas
Anna Lund - trummor

www.facebook.com/flockenmusic

23/10
Anki Wallgren & Larisa Ljungkrona + Filip Bagewitz Kvartett

En veckas intensivt skapande i ett skånskt torp utanför Höganäs i somras
som resulterade i nya texter, melodier och improvisationer. Poesi och musik, intimt och utforskande!

Anki Wallgren - sång, gitarr
Larisa Ljungkrona - dragspel, sång

Göteborgsbaserade Filip Bagewitz Kvartett nyskriven orientalisk kammarmusik som präglas av intensitet, samspel och politisk vilja. I centrum står de nakna melodierna som varsamt vecklas ut i strama och avskalade arrangemang, kontrasterade mot både konventionella och fria improvisationer. Klangerna från ouden, klarinetten, kontrabasen och slagverket smälter ihop till ett vidsträckt panorama av starka känslor och subtila skiftningar. Musikens skönhet ges samtidigt en smärtsam angelägenhet med mellansnack som kopplar den till omvärldens orättvisor och politiska händelser. I musikernas gemensamma andetag ryms både ett renande sorgearbete och en uppmaning till kamp.

Filip Bagewitz - oud och sång
Saman Alias - klarinett, basklarinett, ney och duduk
Linus Fredin - kontrabas
Michael Andersson - bendir, riq och doumbek

filipbagewitz.bandcamp.com

6/11
Kaja (Releasekalas) + Sofia Högstadius & Vladimir Vladimirov

Vladimir Vladimirov, magisk tamburavirtuos fran Stara Zagora i centrala Bulgarien gästar nu för första gången Sverige! Samarbetet med Umeåviolinisten Sofia Högstadius har grott sedan 2010 då hon flyttade till Bulgarien for att studera bulgarisk folkmusik på Academy of Music, Dance and Fine Arts i Plovdiv där Vladimir är lärare, dirigent och doktorand i tamburaspel. Som duo har de nu funnits i två ar och ett tätt samspel har vuxit fram där de experimenterar med både svensk och bulgarisk, traditionell och egenkomponerad folkmusik. Konserten genomfors med stöd av Konstnärsnämnden och duon fortsatter på turne till Umeå och Piteå efter Goteborg. OBS! Konserten äger rum på teater aftonstjärnan.

Vladimir Vladimirov (BUL) - tambura Sofia Högstadius (SVE) - fiol

https://soundcloud.com/vladimirov-hogstadius www.facebook.com/VladimirovHogstadius

Kajas musik bottnar i klezmer och annan östeuropeisk folkmusik. Genom medvetet experimenterande med nya fusioner bryter de ny mark där levande folkmusiktradition och invention samverkar. Klezmerskalor och balkansväng mixas med filmisk konstmusik, tango, baktakt, svensk folkton, fransk vals, jazz och improvisation. Sound och arrangemang präglas tydligt av medlemmarnas personliga spelstilar. Nu kommer gruppens tredje album Tre Trappor Upp.

Livet Nord - violin och viola
Camilla Åström – dragspel
Daniel Wejdin – kontrabas

www.kajatrio.se

20/11
Krilja + The Woods

Krilja är en göteborgsbaserad trio som spelar traditionella romska sånger från Ryssland och Östeuropa. Musiken är av obestämd ålder men i många fall från 1800-talet och framåt, och skiftar mellan det lyriskt melankoliska och det eldigt intensiva. Texterna är på romanes och ryska och handlar om sorg, smärta, fattigdom och lidande, men även om kärlek och passion. Arrangemangen utgörs av egna tolkningar som musikerna improviserat fram, ofta influerade av bland annat flamenco, men är ändå trogna den traditionella stilen. Namnet Krilja betyder ”vingar” på vissa romska dialekter och även på ryska.

Marita Johansson - sång
Jonas Liljeström - fiol
Emil Pernblad - gitarr

The Woods spelar folkfusion med sväng avdelning tyngre. Egenskrivet med egensinnig rytmik och spännande melodier. Medlemmarna känner vi igen från band såsom Goodland Trio, Navarra, Barnyard Fury, och Macuwa. Här har de sett till att Hjort Anders får träffa Steve Morse på en dammig järnvägsstation i mellanvästern; 

Oskar Reuter, mandolin
Erik Gunnars Risberg, fiol
Arvid Kästel, piano
Anton Davidsson, trummor

www.thewoods.se